Drveni leptiri Banata

Drveni leptiri Banata - funtravel.rs
Foto Galerija
zgradaopstine-768x432-1 Drveni leptiri Banata
unnamed Drveni leptiri Banata
9_1 Drveni leptiri Banata

Drveni leptiri Banata

Becej – Tisa – Vetrenjace

Drveni leptiri Banata… Banat u granicama Srbije jeste prostor izmedju Dunava, Tise I granice prema Madjarskoj I Rumuniji. Glavna osobenost Banata su dvorci, vetrenjace, mlinovi, naivno slikarstvo, vino I cvece. U Banatu imate celu Vojvodinu u malom I Vrsacke planine I pescare, jezera; mesta za odmor, rekreaciju I povratak u jedno lepo staro vreme kada su vetrenjace vrtele vetrove davno utihlog mora.

PROGRAM PUTOVANJA: Drveni leptiri Banata 

Polazak u 08:00 h ispred Narodne biblioteke (ugao Skerliceve I Branicevske). Vozimo se do Melenaca. Melenci su jedno od najvecih vojvodjanskih seoskih naselja, smesteno pored banje I jezera Rusanda. U Melencima cemo obici jedan od poslednjih sacuvanih mlinova na vetar – Bosnjakovu vetrenjacu, izgradjena je davne 1891. godine I danas odoleva vremenu. Jedna je od jedine 2 od 23 koliko ih ima u Vojvodini a koja je zakonom zasticena od strane drzave zbog svoje autenticnosti. Put nastavljamo pored rezervata prirode Slano Kopovo do Novog Beceja. Kao jedno od najznacajnih naselja Zapadnog Banata, razvijeno na levoj obali reke Tise, Novi Becej je grad izuzetno bogate I raskosne proslosti. Ovde se nekada nalazilo srednjevekovno utvrdjenje na samo obali Tise ‘’Castellum de Beche” koje je u stvari I preteca danasnjega grada. Danas Novi Becej je moderan grad sa savremeno uredjenim pristanistrem, prepoznatljiv po svom lepom keju I brodogradilistu na Tisi. Sledi voznja do muzeja “Glavaseva kuca”. Kuca Dr. Vladimira Glavasa, koji vazi za velikog narodnog dobrotvora je zavestana prevoslavnoj crkvi u Vranjevu I vazi za primer bogatije gradjanske kuce iz polovine 19. veka. “Glavaseva kuca” je potpuno atipican muzej gde se vide delovi stilskog namestaja, nekoliko portreta clanova bivse porodice Glavas, koje je radio poznati slikar Nikola Aleksic. Drvenarija, originalne tapete I razlicite dekoracije koje se kao ukrasni rekviziti izvrsno uklapaju u kucni ambijent. Zgrada takodje vazi I za tipican I reprezentativni primer banatskog stila bidermajer, te na takav nacin docarava utisak vremena kada je gradjena. Planirana je poseta muzeju uz pratnju lokalnog vodica. Nakon toga nastavljamo setnju centrom grada. Prosetacemo se I videti Dom kulture I neke stare znamenite kuce u baroknom I rokoko stilu, zatim obilazimo I pravoslavnu crkvu posvecenu Svetom Nikoli. Najvecu vrednost ovog objekta predstavlja pokretni materijal koji je sacuvan sa starijeg hrama. Videcemo I triptih sa predstavom “Sveti Djordje ubija azdahu” koji se nalazi u centralnom polju hrama. Sa bocnih strana crkve prikazane su scene iz svetiteljevog zivota a posebnu vrednost imaju “Carske dveri” I “Raspece” kao I prestona ikona “Svetoga Jovana” koji su originalni delovi starog ikonostasa sa kraja 18. I pocetka 19. veka. Crkva je osvecena 03. novembra 1733. godine. Sledi setnja do velicanstvenog keja na Tisi, gde cemo pre nego sto napravimo pauzu za kafu posetiti cuveni manastir kraj Tise; spomenik kulture od velikog znacaja. Ova mala crkva sagradjena je 1741. godine kao jedna od retkih gradjena od tvrdog materijala sto je u 18. veku bila retkost u Banatu. Veoma ostecena od strane Turaka ipak kao svoje znamenje cuva antinmins koji I sada stoji u maloj crkvi.

Krace vreme za kafu ili setnju kejom pre polaska ka Starom Beceju. Obilazak centralnog gradskog jezgra uz pretnju vodica sa posetom muzeju “Kuca brace Tan”. Braća Tan, Mor i Karolj rođeni su u Bečeju kao potomci plemićke loze, potomci doseljenika iz Nemačke koji su stekli plemićku titulu bez imetka, otac Janoš bio je kraljevski nameštenik inženjer, prvak u službi uprave grada. Ovom od temelja obnovljenom objektu spomen kuće bio je uzor i fasadom i gabaritom nekadašnja kuća u kojoj je stanovala porodica Tan. U ovom muzeju se izmedju ostalog nalaze zanimljivi naucni rekviziti, spremni za testiranje, odnosno za svakog po nesto. Muzej se smatra interaktivnim naucnim parkom sa posebim osvrtom na fiziku, hemiju, prirodno- matematickim predmetima. Ovde se moze provesti I do nekoliko sati buduci da ga nazivaju “becejskim muzejem iluzija”. Odlazak do jedne od najvecih vetrenjaca Banata u kojoj je smesten  cuveni restoran nacionalne kuhinje Don Quijote. Planirano vreme za uzivanje u banatskim specijalitetima, fakultativni rucak I razgled same vetrenjace.

Nakon rucka vracamo se do Pogace kako je jos drugi naziv za centralni gradski trg. Ovde je na nevelikom prostoru podignuto nekoliko spomenika kulture. Becejski trg pre svega krasi zgrada opstine Becej u secesionistickom stilu, nekadasnje vlasnistvo baronice Eufemije Jovic. Poseticemo I revoslavnu crkvu posvecenu Svetom Velikomuceniku Georgiju u kojoj se nalazi jedan od najlepsih ikonostatsa u Vojvodini koje je slikao znameniti Uros Predic I katolicku crkvu posvecenu Velikoj Gospojini, sa izuzetn lepim vitrazom. Mozda ce vam najvise zagolicati mastu prica o zutim bunarima I legendama o carima zute vode u Beceju. Setnju produzavamo tzv Zelenim kejom I odlazimo do stare brodske prevodnice “ Slajz”. Slajz je gradjen od 1895. do 1899. godine. Planiran je obilazak Slajza I stalne postavke turbinskog postrojenja koji je pokretao kapije Slajza putem elektricne energije. U nasoj javnosti savuvano je predanje da je projekat prevodnice radjen u ateljeu Gustava Ajfela, navodno su arhivska istrazivanja ovo opovrgla I nedvosmisleno utvrdila da je projekat prevodnice radio inzenjer Hainc Albert. Slobodno vreme za setnju Tiskim kejom I u kasnim popodnevnim casovima povratak za Beograd.

CENA ARANZMANA: 

U cenu aranžmana su uracunati: Drveni leptiri Banata 

  • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
  • turistički pratilac tokom putovanja
  • troškove organizacaije i vođenje puta

U cenu aranžmana nisu uračunati: Drveni leptiri Banata 

  • Muzej Brace Tan – 200 rsd po osobi
  • Muzej Glavaseva kuca – 100 rsd
  • fakultativni ručak u Restoranu Don Quijote – Vetrenjaca

Mogući načini plaćanja:

• prilikom rezervacije

FAKULTATIVNI IZLETI: Izleti se organizuju u saradnji sa lokalnim partnerom. Cene izleta su podložne promenama u zavisnosti od broja prijavljenih putnika. Neophodan minimum za izvođenje fakultativnih izleta je 25 putnika, a u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika cena fakultative podložna je promeni prema uslovima lokalne agencije, i organizator izleta zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije…
Minimum za realizaciju putovanja je 50 putnika.

Minimum za realizaciju fakultativnih programa je 50 osoba.

Napomena: U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.

Rok za prijavu: do popune slobodnih mesta, broj mesta ograničen.

VAŽNE NAPOMENE – MOLIMO VAS DA IH PROČITATE

* Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave. Moguće je doplatiti željeno sedište (sem sedišta u I redu), ukoliko je raspoloživo, po ceni od 500 din po osobi.

* ZAUSTAVLJANJE RADI USPUTNIH ODMORA PREDVIĐENO JE NA SVAKIH 3,5 DO 4 SATA VOŽNJE NA USPUTNIM STAJALIŠTIMA, A U ZAVISNOSTI OD RASPOLOŽIVOSTI KAPACITETA STAJALIŠTA I USLOVA NA PUTU.

* NAPOMINJEMO DA JE PUTOVANJE GRUPNO, I TOME JE SVE PODREĐENO. PREMA TOME POTREBNO JE JASNO SAGLEDAVANJE SITUACIJE DA SU U VOZILU, MUZIKA I FILMOVI KOJI SE PUŠTAJU, NEUTRALNI PO SVOM SADRŽAJU, TEMPERATURA U VOZILU NE MOŽE SE INDIVIDUALNO ZA SVAKO SEDIŠTE PODEŠAVATI, I IMAJTE U VIDU DA ONO ŠTO JE ZA NEKOGA TOPLO, ZA DRUGOG JE HLADNO I SL. DAKLE, ZA GRUPNO PUTOVANJE POTREBNO JE PUNO RAZUMEVANJE MEĐU PUTNICIMA I OSEĆAJ KOLEKTIVIZMA.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni prevoznik niti hotel ne odgovaraju za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

* Prostor za prtljag u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 kofer i 1 komad ručnog prtljaga.

* Dva dana pre polaska organizator putovanja šalje SMS poruku sa svim detaljima polaska.

* Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. , gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)

* Organizator putovanja i izleta na putovanju zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih programom, kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.

* Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

* Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu)

* Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučujemo da na internetu provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.

* U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja.

* Za sve informacije date usmenim ili telefonskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja.

ORGANIZATOR IZLETA : FUN TRAVEL AGENCY  DOO BEOGRAD

PO ČLANU 79. ZAKONA O TURIZMU ZA JEDNODNEVNE IZLETE NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA

Pratite našu FB stranicu

NAPOMENA: PROGRAM IZLETA JE AUTORSKI RAD I ZAŠTIĆEN JE. SVAKO KOPIRANJE ILI PREUZIMANJE PROGRAMA BEZ SAGLASNOSTI AUTORA, BIĆE SANKCIONISANO.

 

autorizovano-230x137 Drveni leptiri Banata