Sveti gaj na tri Morave ,mojsinjska gora

Djunis manastri
Foto Galerija
unis-manastir Sveti gaj na tri Morave ,mojsinjska gora
Djunis-manastri Sveti gaj na tri Morave ,mojsinjska gora
Manastiri-Đunis-768x1024 Sveti gaj na tri Morave ,mojsinjska gora
manastir-Sveti-Roman Sveti gaj na tri Morave ,mojsinjska gora
SVeti-roman-manastri Sveti gaj na tri Morave ,mojsinjska gora

Manastiri Đunis i sv.Roman 

Sveti gaj na tri Morave ,mojsinjska gora

Manastir Đunis i manastir Sveti Roman- Manastiri eparhije niške  odišu nekim svojim ličnim pečatom; baš za svaki vezana je po neka priča, legenda, narodno predanje koje i danas narod ovoga kraja ali narod čitave Srbije prenosi s kolena na koleno.Sakriveni od velikih saobraćajnica , u gustum šumama i lugovima, često na nepristupačnim mestima donose vernicima ono što nam u ovim vremenima sve više nedostaje -mir , snagu , strpljenje i veru u bolje sutra.

Pogledajte i ostale izlete u našoj organizaciji – IZLETI

Manastir Đunis

Možda najpoznatiji po već na veliko čuvenoj knjizi Ljiljane Đurović Habjanović “Voda iz kamena “ gde je na jedan uzvišen a nadasve zadivljujuć način opisano čudo koje se desilo na izvoru u ataru sela Đunis gde je po predanju sama Bogorodica odredila mesto na kome će crkva biti sagrađena.

Manastir Đunis je ženski manastir u niškoj eparhiji. Nalazi se u istoimenom selu Đunis, na području grada Kruševca.Legenda o nastanku manastira Đunisa vezana je za davno predanje o pojavljivanju Majke Božje i izvora svete vode na mestu na kome će kasnije seljani podići manastir. Predanje o čudotvornoj vodi manastira Đunis potiče još iz 1898. godine. U njemu se kaže da se Bogorodica prikazala trinaestogodišnjoj devojčici, pred kojom se tada otvorio izvor. Majka Božija ga je blagoslovila i prorekla da će lečiti bolesne.
Majka Božja kazala je tada devojčici da prenese seljanima da na tom mestu podignu crkvu, a da bi označila tačno mesto gradnje, bacila je krčag vode na kamen, koji se, po legendi i svedočenju starijih sestara iz manastira, tokom vremena uvećava i sada se nalazi u maloj crkvi, prvobitno crkvi brvnari, podignutoj 1934. godine. Manastir Đunis sa Crkvom Pokrova Presvete Bogorodice osvetio je patrijarh srpski Pavle. Svake godine, 14. oktobra kada se slavi praznik Pokrov Presvete Bogorodice, u manastir Đunis slije se i po nekoliko hiljada vernika, koji žele da prisustvuju bdenju i jutarnjoj liturgiji.Čudesna isceljenja izvorske vode od manastira Đunis načinila su pravo mesto hodočašća. Meštani okolnih sela prepričavaju da su mnogi nepokretni, pošto su se napili vode sa izvora pored crkve, prohodali, slepi progledali, a nemi progovorili.

 

Manastir Sv. Roman

 

Smešten u stoletnoj šumi iz samu desnu obalu Južne Morave, manastir Sveti Roman jedan je od retkih manastira prednemnjićke epohe , spada među najstarije manastire u Srbiji.  svojom tišinom i mirom.Nastanak ovog manastira vezuje se za vreme od pre oko 11 vekova, odnosno za period kada su učenici Đirila i Metodija, Kliment i Naum krenuli u svoju misiju opismenjavanja naroda i širenja hrišćanstva.  Ovde  se upokojio i Sveti Roman, te se u samoj crkvi nalazi njegovo grobno mesto. Pored groba svetog Romana, pošto se pročulo da je mesto čudesnih isceljenja, podignuta je najpre crkva posvećena Blagovestima, a ubrzo potom i manastir, jedna od najstarijih srpskih svetinja.
U blizini manastira postoji izvor čuvene lekovite vode gde vernici valja da sami natoče istu i ponesu kući. Pisani tragovi o manastiru vode čak u 1020. godinu, kada se pominje u hrisovulji koju je izdao vizantijski car Vasilije Drugi.

Skromna bratija manastira nadaleko je čuvena i po pojcima te je večernja služba u Svetom Romanu nešto što nikako ne treba propustiti.

Program putovanja:

  1. Dan– Sastanak putnika u 07:30h, polazak u 08:00 h ispred Narodne biblioteke (ugao Skerliceve I Branicevske). Putovanje autoputem  i dolazak do prve destinacije koju obilazimo, manastira Đunis. Vožnja autoputem do Ražnja gde se isključujemo i dolazimo do Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu. Zatim predah i pauza za ručak u ribarskoj bannji a nakon toga polazak prema manastiru svewti roman.
  2. CENA ARANŽMANA :

Cena aranžmana obuhvata:
– prevoz autobusom turisticke klase(tv,dvd,klima) prema program putovanja / mesta se određuju prema vremenu prijave
– organizaciju I tehničko vođstvo puta sa licenciranim turističkim vodičem

Cene aranžmana ne obuhvata:
– ručak u nekom od obliznjih restorana
– ostale individualne troškove.

Način plaćanja:
– u celosti prilikom rezervacije

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM PRIJAVLJENIH 50 PUTNIKA.U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA.

Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Organizator izleta Fun Travel Agency doo

PO ČLANU 79. ZAKONA O TURIZMU ZA JEDNODNEVNE IZLETE NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA

Pratite našu FB stranicu