Putovanje u Mesopotamiju – Jesen 2022

Putovanje u Mesopotamiju

Putovanje u Mesopotamiju

8 dana / 7 noćenja

01.10. – 08.10.2022

Međurečje ili „Zemlja između dve reke“, područje je jugozapadne Azije poznato kao Mesopotamija. Mespotamija obuhvata ravan između reka Tigra i Eufrata, u Iraku i Siriji, rečne ravnice, okolna nizijska područja čije granice čine Arapsku pustinju na zapadu i jugu, Persijski zaliv prema jugu, te planine Zagros i Kavkaz prema severu.

Baš na ovom mestu su se razvile mnoge stare civilizacije kao što su Sumer, Vavilon, Asirija, Akad, itd. Neki od najranijih primera pisanja u svetu su pronađeni u ovoj regiji, a tu su nastali i prvi gradovi. Zato Mesopotamiju s pravom nazivaju „kolevka civilizacije“. Mardin, prestonica istoimene provincije, čuven je po svojoj arhitekturi i zidinama starog grada, oker boje, koje datiraju iz jedanaestog veka. Šetnjom uskim kamenim ulicama, tunelima, stepenicama osetićete miris cimeta, pistaća, badema i urme. Gaziantep, šesti je po veličini grad u Turskoj, prestonica je turske gastronomije, a poznat je i kao grad sa najvećim muzejom mozaika na svetu.

Ponuda interkontinentalnih putovanja na sl.linku

Foto Galerija
Mesopotamija Putovanje u Mesopotamiju - Jesen 2022
Putovanje-u-Mesopotamiju-1024x795 Putovanje u Mesopotamiju - Jesen 2022
Program Putovanja

Program Putovanje u Mesopotamiju

1.dan. (01.10.2022.) BEOGRAD – ISTANBUL – MARDIN
Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla, kod šaltera  707 u 07:15 časova. Poletanje za Istanbul u 09:15 časova, let TK1082. Sletanje na aerodrom u Istanbulu u 12:05 časova po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Mardin u 16:55 časova, let TK2676. Sletanje u Mardin u 18:50 časova. Transfer do hotela. Noćenje.

2.dan. (02.10.2022.) MARDIN – MIDJAT – MANASTIR MOR GABRIEL – MARDIN
Doručak. Odlazak do grada-muzeja Midjat. Obilazak starog jezgra poznatog po arapskoj arhitekturi, kao I najviše tačke grada Konuk Evi. Poseta manasturu Svetog Gabrijela, jednog od najstarijih hrišćanskih manastira u svetu. Povratak u Mardin. Obilazak grada smeštenog na brdu iznad reke Tigar sa čijih vrhova se pruža pogled na brojne minarete, palate i predivnu okolinu. Šetnja Mardinom čiji su simboli dve stare džamije, u seldžučkom stilu, i kupole jedne od dve velike srednjevekovne medrese sve iz 14. veka. Poseta džamiji Ulu, koja datira iz 11. veka koja je poznata je po dekoracijama u persijsko- iranskom stilu sa primesama vizantijske i osmanlijske arhitekture. Slobodno vreme za uživanje I šetnju kamenim ulicama ovog prelepog grada. Noćenje.

3.dan. (03.10.2022.) MARDIN- MANASTIR DEJRUL ZAFARARAN- GOBEKLI TEPE- ŠANLIURFA
Doručak. Obilazak jednog od najpoznatijih pravoslavnih manastira u ovom delu Turske, manastira šafrana Dejrul Zafraran, sazidanog 493 godine. Odlazak do arheološkog nalazišta Göbekli Tepe (“trbušasto brdo”), lokaliteta za koje se veruje da je jedno od najstarijih svetilišta na svetu. Datira iz perioda oko 9000 god p.n.e. Zbog specifičnih spomenika, koje su podigli lokalni lovci,u obliku slova T, I reljefa sa životinjskim likovima, postaje 2018. godine deo Uneska. Nastavak putovanja prema Šanliurfi. Na putu do grada koji je u Bibliji poznat kao grad Urfa, vožnja pored reke Eufrad nedaleko od prve brane izgrađene u Turskoj pod imenom Ataturk. Smeštaj u hotel. Noćenje.

4.dan. (04.10.2022.) ŠANLIURFA – HARRAN – ŠANLIURFA
Doručak. Obilazak biblijskog grada Harana u kome su prema predanju iz raja prognani Adam I Eva, poznatog kao i kulturno i religijsko središte Mesopotamije, sedišta najstarijeg univerziteta u ovom delu sveta, I grada u kojem je po jednoj od teorija nastao broj 0. Obilazak grada poznatog i po veoma karatkerističnim kućama kružnog oblika od opeke. Veruje se da ove kuće pripadaju starom lokalnom Bantu narodu koji naseljava Mesopotamiju. Povratak u Šanliurfu i obilazak staroj gradskoj jezgra. Ovaj ne toliko poznati grad fascinira sve posetioce svojom arhitekturom, kao i hrišćanskim islamskim I jevrejskim nasleđem. Grad je jedan veliki muzej na otvorenom sa velikim brojem religiskih objekata, starim moćnim zidinama, i živopisnim bazarima. Nazivaju ga i „gradom proroka“, jer su u njemu živeli proroci poput Avrama, Jakova, Jobe i Elihe. Poseta antropološkom muzeju u kome se nalazi, najstariji kip na svetu. Obilazak pećine u kojoj je rođen prorok Avram zatim odlazak do čuvenog simbola grada, velikog bazena pod imenom Balikligol, mesta gde je prema predanju kralj bacio Avrama u vatru.
Slobodno vreme. Povratak u Šanliurfu. U večernjim satima fakultativni odlazak na anadolijsko veče sa plesom i muzikom. Noćenje.

5.dan. (05.10.2022.) ŠANLIURFA-NEMRUT-ADIJAMAN
Doručak. Odlazak na planinu Nemrut. Vožnja do sela Kahta koje je polazna tačka za uspon. Planina Nemrut svoje ime dobila je zahvaljujući uzdignutim mističnim statuama vladara za koje se pretpostavlja da predstavljaju kraljevsku grobnicu Antioha I Komagenskog iz prvog veka p.n.e. Same statue prikazuju grčko-persijski panteon božanstava. Sa visine od 2.150 m pruža se neverovatan pogled. Nastavak putovanja prema Adijamanu. Smeštaj u hotel. Noćenje

6.dan. (06.10.2022.) ADIJAMAN-HALFETI-GAZIANTEP
Doručak. Nastavak vožnje prema reci Eufrat I poseta mestu Eski Halfeti koje je poznato kao potopljeno selo, nakon gradnje velike brane 2000 godine. Nakon potapanja ovo selo postaje veoma poznato kao mesto gde su se snimali kadrovi brojnih filmova a zbog posebne atraktivnosti, brodovi krstare veštačkim jezerom. Krstarenje brodicem kroz klisuru reke do sela Savasan poznatog po cuvenoj potopljenoj Batik Džamiji čiji miraret viri iz jezera. Nakon krstarenja nastavak vožnje prema muzeju Zeugma. Poseta jednom od najvećih muzeja mozaika na svetu – Zeugma koji se nalazi uz reku Eufrat. Ovaj arheološki lokalitet se prostire na površini od 30 hiljada metara kvadratnih i otvoren je 2011. godine. Čuveni mozaici među kojima se ističu, Dionisius, Posejdon kao i najpoznatiji mozaik Ciganka, su remek dela rimske umetnosti koje su stari Rimljani koristili kako bi ukrašavali gradske puteve kao I dvorišta svojih palata. Nastavak putovanja prema mestu Biredžik, koje je poznato po specijalnom rezervatu ptica. Dolazak u Gaziantep. Smeštaj u hotel. Noćenje.

7.dan. (07.10.2022.) GAZIANTEP
Doručak. Obilazak Gaziantepa, grada koji je poznat po kulturnom nasleđu, dobroj hrani i ‘’najboljim’’ baklavama na svetu. Obilazak starog dela grada: ostaci stare gradske tvrđave građene za vreme imperatora Justinijana, šetnja pored starog bezistana, čuvene zanatlijske ulice Kanber sokak, stari bazar poznat po dobroj kupovini, i panorama brojnih džamija, nekadašnjih crkava od kojih je najpoznatija, Kendirli Kilisesi, koju je podigao Napoleon III, 1860. godine. Slobodno vreme za ručak i uživanje u nekoj od mnogobrojnih poslastičarnica sa baklavama zbog kojih je Gaziantep dobio UNESCO-vu zaštitu kao jedan od najkreativnihih gradova sveta. U gradu se nalazi preko 170 radnji u kojima se proizvode i prodaju baklave. Slobodno vreme. Noćenje.

8.dan. (08.10.2022.) GAZIANTEP – ISTANBUL – BEOGRAD
Doručak. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Let za Istanbul TK2223 u 14:45h. Dolazak u Istanbul u 16:30h. Nastavak putovanja za Beograd u 18:50 let TK1083 i dolazak u Beograd u 19:50h.

Program :Putovanje u Mesopotamiju

Cenovnik

1090 eur u dvokrevetnoj sobi

doplata za jednokrevetnu sobu 190 eur

HOTELI - Program Putovanje u Mesopotamiju
RAYMAR HTL 5* Mardin www.raymarhotels.com.tr ili sličan
ŞEHRAZAT KONAĞI Şanlıurfa www.sehrazatkonagi.com ili sličan
GRAND ISIAS HTL 4* Adiyaman www.grandisias.com ili sličan
THE GREEN PARK HTL 5* Gaziantep www.thegreenpark.com ili sličan

Putovanje u Mesopotamiju

Uslovi plaćanja

Putovanje u Mesopotamiju

USLOVI PLAĆANJA:
Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

NAČINI PLAĆANJA:
Avans od najmanje 30% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put.

 • gotovinski
 • čekovima građana do 6 mesečnih rata.
 • platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina).
 • preko računa.
 • kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna ugovara direktno sa bankom).

Program :Putovanje u Mesopotamiju

Aranžman obuhvata

Putovanje u Mesopotamiju

 • Prevoz putnika redovnom linijom kompanije Turkish Airlines na relaciji Beograd – Istanbul –MardinGaziantep – Istanbul - Beograd;
 • Aerodromske takse za let Turkish Airlines u iznosu od 201.37 evra (EUR 154.00-YR , EUR 4.48-LG, EUR 0.98-RF, EUR 17.13-RS, EUR 0.22-RS, EUR 3.00-M6, EUR 20.00-TR, EUR 1.56-VQ) po osobi. Aerodromske takse podložne su promenama i uplacuju se u poslovnicama agencije u dinarskoj protivvrednosti pre polaska na putovanje;
 • Grupni transferi autobusom prema programu;
 • Rezervacija trokrevetne i jednokrevetne sobe isključivo na upit!
 • Trokrevetne sobe su dvokrevetne sa pomoćnim ležajem.
 • Noćenja u izabranom smeštajnom objektu na bazi noćenja sa doručkom (Mardin / 2 noći, Šanliurfa / 2 noći, Adijaman / 1 noć, Gaziantep / 2 noći);
 • Usluge lokalnog vodiča na srpskom jeziku i troškove organizovanja putovanja;
 • Standardni prtljag je prtljag čija težina ne prelazi 23 kg i 8 kg ručnog prtljaga;
 • Troškove organizacije putovanja.

Program :Putovanje u Mesopotamiju

Aranžman ne obuhvata

Putovanje u Mesopotamiju

 • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa Covid 19 pokrićem,
 • Fakultativni izleti i ulaznice za lokalitete,
 • Individualni troškovi putnika
Napomene

Putovanje u Mesopotamiju

Organizator putovanja  zadržava pravo da usled promene epidemioloških mera koje donose nadležni organi države Srbije, kao i država tranzita ili krajnje destinacije izvrši promenu programa putovanja. Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati. Od momenta objavljivanja programa putovanja do momenta realizacije putovanja, moguće su izmene uslova za realizaciju putovanja, ukidanja pojedinih mera ili uvođenja novih.
S obzirom da se uslovi putovanja mogu menjati na dnevnoj bazi za realizaciju putovanja, merodavni su uslovi putovanja vazeći na dan početka putovanja. Prilikom uvođenja eventualnih novih epidemioloških mera koje ne utiču na realizaciju ugovorenog putovanja, ne može biti osnov za otkaz putovanja od strane putnika.

* Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se 01. juna 2022. godine.Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u R. Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji

* Rezervacija se vrši na upit. Rok za potvrdu rezervacije aranžmana je najkasnije 2 radna dana od momenta prijave za putovanje i uplate akontacije. U slučaju da rezervacija ne bude potvrđena putnik će o tome biti obavešten i biće mu ponuđene alternative od strane Organizatora putovanja. Ukoliko ponuđene alternative putniku ne budu odgovarale Organizator putovanja ima pravo da raskine ugovor o putovanju sa putnikom. Putnike je upoznat sa ovom činjenicom i saglasio se sa istom prilikom potpisivanja ugovora o putovanju sa Organizatorom putovanja.

* Svi putnici su obavezni da poštuju važeće zakonske carinske propise za iznošenje deviza iz zemlje.

* Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak u Republiku Tursku. Putnici koji imaju strani pasoš, u obavezi su da se sami raspitaju o eventualnom viznom režimu njihove države i Republike Turske.

* Od dokumentacije, sa sobom je potrebno poneti pasoš, koji mora biti važeći još minimum 6 meseca po povratku sa putovanja. Organizator putovanja ne snosi bilo kakvu odgovornost zbog neispravnog pasoša ili vize, niti je odgovoran ako pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Sve posledice gubitka ili krađe pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave, snosi putnik. Refundiranje uplaćenog iznosa za putovanje koje nije realizovano zbog neispravne putne isprave nije moguće.

Putovanje u Mesopotamiju

* Putno zdravstveno osiguranje je obavezno. Organizator putovanja ne može biti odgovoran u slučaju da putnik nema osiguiranje i to bude razlog da ga granične vlasti ne puste u zemlju ili zadrže na granici.

* Datum početka i završetka putovanja utvrđen Programom ne podrazumeva celodnevni boravak putnika u smeštajnom objektu, odnosno destinaciji. Vreme polaska ili dolaska putnika i ulaska ili izlaska putnika iz smeštajnog objekta uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom koje mogu da utiču na vreme polaska aviona i drugog prevoznog sredsta na koje organizator ne može uticati, te zbog toga za takve slučajeve Organizator ne snosi odgovornost. Prvi i poslednji dan iz Programa su predviđeni za putovanje i ne podrazumevaju boravak u hotelu ili mestu opredeljenjaveć samo označava kalendarski dan početka i završetka putovanja, tako da Organizator ne snosi odgovornost zbog večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta, ulaska u sobu u kasnim večernjim časovima, napuštanje hotela u ranim
jutarnjim časovima i slično.

* Za avio aranžmane ugovoreno vreme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 časa i 30 minuta ranije u odnosu na prvo objavljeno vreme poletanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomeranja navedenog vremena poletanja aviona Organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio-saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, poletanje - sletanje aviona kod letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim časovima i ako je npr. obezbeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu
tzv. “hladnog obroka” van ili u smeštajnom objektu, smatra se da je Ugovor u celosti izvršen.

* Obavezno je nošenje zaštitnih maski na aerodromu, tokom trajanja leta u avionu kao i u prevoznom sredstvu na transferu na destinaciji (autobus, minibus, taxi vozilo). Na pasoškoj kontroli putnici su obavezni da skinu masku radi potvrde identiteta. Na pojedinim aerodromima se vrši beskontaktno merenje temperature pre ulaska u avion.

* Mere fizičke i socijalne distance će biti primenjene na svim destinacijama u svim segmentima tako da osobe koje ne pripadaju istoj grupi putnika (porodice, osobe koje putuju zajedno) zadrže rastojanje od najmanje 2 m.

Program Putovanje u Mesopotamiju

* Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje (minimalan broj putnika za realizaciju ovog aranžmana je 20) najkasnije 7 dana pre otpočinjenja putovanja. Ukoliko je organizator sprečen da izvrši ugovor usled neizbežnih i vanrednih okolnosti, dužan je da bez nepotrebnog odlaganja odmah po saznanju obavesti putnika o raskidu ugovora, a pre otpočinjanja putovanja.

* Cena aranžmana za jednokrevetnu sobu se radi na upit.

* Nije moguće unapred rezervisati određeno sedište u avionu. Deca 0-1,99 godine nemaju zasebno mesto u avionu.

* Vaučeri se dobijaju na aerodromu dva sata pre leta. Po preuzimanju vaučera potrebno je obaviti čekiranje, predaju prtljaga i pasošku kontrolu. Zbog eventualnih gužvi na aerodromu za navedeno je potrebno više vremena pa molimo putnike da na aerodrom dolaze na vreme.

Putovanje u Mesopotamiju

* Vreme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost beogradskog i odredišnog aerodroma) koji u jesenjoj i zimskoj sezoni mogu biti otežani. O tačnom vremenu leta putnik će biti obavešten po dobijanju informacije od avio prevoznik, a ne ranije od 48 sati u odnosu na vreme poletanja. Vreme leta za povratak se putnicima saopštava od strane lokalnog partnera Organizatora putovanja u Istanbulu na sledeće načine:

lično, putem sms poruke ili putem oglasne table, najčešce jedan dan pre povratka. Broj telefona predstavnika Organizatora putovanja će biti dostupan putnicima u momentu izdavanja putne dokumentacije, a najkasnije pre otpočinjanja ugovorenog putovanja.

* Organizator putovanja nije odgovoran u slučaju oštećenja, kašnjenja ili gubitka prtljaga. U tom slučaju odmah se obratiti predstavniku avio kompanije ili osoblju na aerodromu (Lost&Found) kako biste zatražili odgovarajuću potvrdu (Property Irregularity Report), nakon toga obavestiti i predstavnika na destinaciji.

* Prilikom transfera do smeštajnih objekata je obavezno nošenje zaštitinih maskih i poštovanja svih epidemioloških mera koje donose nadležni organi Republike Turske. Smeštajni objekti koji se nalaze u gradskim zonama, moguće je da autobus ne može da ostavi putnike ispred samog smeštajnog objekta, već na najbližem mogućem mestu. Postoji mogućnost organizovanja individualnog transfera na zahtev uz doplatu.

* U najvećem broju hotela ulazak u sobe je posle 14:00 h, a iste se poslednjeg dana boravka napuštaju najkasnije do 12:00 h ili od vremena leta aviona (u slučaju ranih jutarnjih ili kasnih večernjih letova putnici ne mogu tražiti umanjenje cene za eventualni obrok koji ne mogu da iskoriste u hotelu). Ukoliko je aranžmanom predviđen organizovani avio-prevoz, kao prvi i poslednji obrok računaju se oni koji budu posluženi u avionu, i smatra se da ti obroci zamenjuju hotelske obroke uobičajene za to doba dana. Takođe se ne može tražiti umanjenje cene ili refundacija za hotelske usluge koje nisu korišcene zbog fakultativnih izleta.

* Svi objekti zadržavaju pravo izmene načina pružanja usluga ili ukidanje pojedinih usluga koje pružaju, u cilju sprovođenja mera bezbednosti preporučenih od strane Svetske zdravstvene organizacije.

* Svi opisi objekata iz ponude Bug Blue-a su pravljeni u trenutku objavljivanja programa putovanja za leto/jesen 2022. i informativnog su karaktera, te se pojedini načini pružanja usluge ne mogu garantovati i ne mogu biti kasnije predmet reklamacije, jer se mere sprovode u cilju zaštite i bezbednosti gostiju i zaposlenih.

* Određeni hoteli mogu tražiti depozit na recepciji (kreditna kartica).

* Specijalni zahtevi (pogled, francuski ležaj, lokacija sobe i slično) agencija će proslediti specijalne zahteve putnika ali nije u mogućnosti da garantuje njihovo dobijanje. Navodi o sadržaju određenih usluga ili sadržaja koje pruža hotel, ne podrazumeva obavezno besplatno korišćenje istih. Moguća je doplata, na licu mesta, na recepciji hotela, za korišćenje pojedinih usluga (masaža, sauna, spa centar, fitnes, internet, sef, konzumacija pića i grickalica iz mini frižidera/mini bara, sportski tereni i slično). Detaljne informacije o doplati i ceni hotelskih usluga, kao i radnom
vremenu barova, restorana i hotelskog sadržaja se dobija po dolasku u hotel, na recepciji hotela.

Program Putovanje u Mesopotamiju

* Raspodelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku u hotel. Agencija ne može uticati na spratnost, poziciju sobe, veličinu ležaja.

*Dodatni ili pomoćni ležaj su manjih dimenzija od standardnog ležaja, drvene ili metalne konstrukcije ili sofa/fotelja na rasklapanje.
* U hotelima postoji obaveza pridržavanja hotelskih pravila i propisa koji, između ostalog, nalažu formalan način oblačenja za vreme obroka. Obavezan je "dress code" za vreme obroka u restoranima svih hotela (zabrana ulaska u šorcu, kratkim pantalonama, bez obuće). Organizator putovanja ne može biti odgovoran, ukoliko putnik prekrši zabranu pušenja u smeštajnim jedinicama i smeštajnom objektu.* Fakultativni izleti i posete nisu sastavni deo programa putovanja. Lokalna turistička agencija, organizator izleta, zadržava pravo promene datuma i vremena polaska na izlet. Sadržaji izleta mogu biti podložni izmenama ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, promenom radnog vremena na lokalitetima ili štrajkovima, saobraćajnim kolapsom i slično). Cene fakultativnih izleta objavljene u programu važe ako se za iste prijavi 30 i više učesnika. Ukoliko je broj putnika manji, izlet se može organizovati, ali po nešto višoj ceni. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, obzirom da su u organizaciji lokalnih partnera. U slučaju primedbi i žalbi odmah se obratiti predstavniku Organizatora putovanja.
* Uz ovaj program i cenovnik važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Big Blue group DOO.
* Big Blue Group doo ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
POSEBNE NAPOMENE:
*Putnici su u obavezi da daju tačna imena i prezimena, onako kako piše u pasošu, najkasnije 7 dana pred polazak. U protivnom, svaka kasnija promena podleže dodatnoj naplati od strane avio-kompanija, a troškove snose sami putnici.

Putovanje u Mesopotamiju

Ovlašćeni agent prodaje: Fun Travel Agency, Beograd