Maroko i Carski gradovi 2024

Maroko i Carski gradovi

Maroko i Carski gradovi

23.04.-03.05.2024.

11 dana / 10 noćenja

Foto Galerija
Maroko - Maroko
Maroko - Fezz
Maroko - Marakes
Maroko - Marakes
Maroko - Rif
Maroko - Rif
Program putovanja

Maroko i Carski gradovi

1. DAN 23.04.2024.- Beograd - Frankfurt - Marakeš - Esaouira (180 km, oko 3h vožnje od Marakeša)

Sastanak učesnika putovanja na međunarodnim polascima aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu u 04:00h. Poletanje aviona za Frankfurt u 06:10h (let LH 1411), predvidjeno vreme sletanja na Frankfurt je u 08:10h. Nastavak leta za Marakeš u 11:50h (let LH 4370). Predvidjeno vreme sletanje na aerodrom Menara u Marakešu je u 14:35h. Po sletanju, doček i asistencija od strane lokalnog agenta. Smeštaj u udoban, klimatizovan autobus, pa u pratnji dva iskusna vodiča krećemo u ovu pažljivo i sa puno ljubavi pripremanu turu. Vožnja kroz različite predele nepreglednih maslinjaka, te drvoreda arganovih stabala na kojima ćete ugledati mnoštvo divljih koza. Maroko je nadaleko poznat po izvozu arganovog ulja koje je blagotvorno sredstvo u kozmetičkoj industriji širom sveta. Vožnja ka Atlantiku gde nas čeka nesvakidašnji prizor, grad na bedemima, najdramatičnije modro plavo nebo, odsjaj afričkog sunca i mnoštvo galebova. To je Mogador, grad sagradjen u 14tom veku pod nazivom Al Souira, što na arapskom znači mala tvrdjava koju zapljuskuju talasi. Današnji grad Esaouira ili Nevesta Atlantske obale je romantičan gradić, čiji bedemi vekovima čuvaju različite, danas, urbane celine: Medinu, Mellah i kazbu. Osim istorije, kulture, posebnih običaja, grad neguje i brojne vrtove, bašte neobičnog rastinja, te odmorišta za njene posetioce. Žitelji Esaouire su ponosni na Porte de la Marine skulpture, različite istorijske platforme ili skale koje čine ovaj grad: Skala the Porte, Skala de Kasbah, lučna skala. Esaouira je jedan od najposećenijih mesta za surfere na ovoj strani okeana, ukoliko talasi budu dovoljno visoki, eto prilike za još jedan doživljaj. Zalazak sunca je medju najlepšim koje ćete imati prilike da vidite. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.
Zanimljivost: U periodu od 1949 do 1951 godine Orson Welles je u Esaouiri snimao svoju klasičnu verziju kultnog filma Othello, u lavirintu ulica jedne od pomenutih skala i medine Mogadora. "A film is never really good unless the camera is an eye in the head of a poet"

2. DAN 24.04.2024.- Esaouira - El Jadida - Kazablanka (390 km, oko 5:30h vožnje)

Doručak. Ranoraniocima preporučujemo posmatranje izlaska sunca na horizontu, sa jedne od gradskih osmatračnica. Ulazak unutar tvrdjave i luke grada Esaouira. Napuštanje hotela. Vožnja autobusom atlantskom obalom sve do Kazablanke, kao našeg poslednjeg današnjeg odredišta. Dolazak u pokrajinu El Jadida, nekadašnji grad Mazagan koji su sagradili Portugalci izmedju 1500 te i zadržali se sve do 1769. godine nakon čega je napušten, a njegovi stanovnici nastavili put Brazila gde su po istom uzoru osnovali istoimeni grad Novi Mazagao. Grad je autentičan, sagradjen u atipičnom za ove prostore “nemavarskom” stilu – više renesanasnom, koji se dopada i privlači kako istoričare, tako i zaljubljenike u različite stilove gradnje. Danas se Mazagan nalazi na listi UNESKO baštine. Nastavak puta do najveće luke Magreba, bele kuće – čuvene Kazablanke. Smeštaj u hotel. Šetnja gradom u pratnji vodiča. Preporučujemo odlazak u jedan od Rijks kafea. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

3. DAN 25.04.2024- Kazablanka - Rabat (100 km, oko 1:30h vožnje)

Doručak. Napuštanje hotela. Polazak na panoramsko razgledanje grada Kazablanke autobusom: džamija Hasana II - najveća džamija Magreba, trg Ujedinjenih nacija, trg Muhameda V, šetalište pored okeana, četvrt Ain Diab, Bogorodičina crkva. Kazablanka je najveći marokanski grad i glavna luka, takođe je najveća luka Magreba. Dok je Rabat politički, Kazablanka je ekonomski centar Maroka. Kazablanku su u X veku p.n.e. osnovali Berberi, a koristili su je Feničani, Rimljani i marokanska dinastija Merinida kao stratešku luku zvanu Anfa. Ime Kazablanka ili “bela kuća” dobila je tek u XVIII veku. Današnja Kazablanka je najliberalniji i najprogresivniji grad Maroka, ali istovremeno i mešavina najboljih i najlošijih stvari koje se mogu videti u ovoj zemlji. U Kazablanki je rođen francuski holivudski glumac Žan Reno. Nastavak puta ka Rabatu. Rabat je glavni grad Kraljevine Maroko. Iako Rabat ima bogatu istoriju, tek od XX veka je glavni grad. Prvo su mu tu titulu dali Francuzi 1912. godine, a ostao je glavni grad i posle proglašenja nezavisnosti Maroka 1956. godine. Rabat je veoma prijatna prestonica sa širokim bulevarima, lepim sukovima i kosmopolitskom atmosferom. Kao i mnogi drugi marokanski gradovi, Rabat je podeljen na medinu, stari deo opasan gradskim zidinama i Ville Nouvelle ili “novi grad” koji su napravili Francuzi. Odlazak na panoramsko razgledanje marokanske prestonice autobusom i pešice: gradska kapija Bab Ruah (“kapija vetrova”, na arapskom), kompleks kraljevske palate, diplomatska četvrt, mauzolej Muhameda V, lokalitet oko kule Hasan, kazba Udaja, andaluzijski vrt. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. DAN 26.04.2024- Rabat - Kenitra - Šefšauen (260km, oko 5h vožnje)

Doručak. Napuštanje hotela. Vožnja duž obale do prelepog modernog grada – luke Kenitre. Kenitra se takodje povezuje sa Kartaginjanima, kao jednima od osnivača ovog grada koji leži na reci Sebou koja se tu uliva u okean. Kroz periode starije i novije istorije ovog grada, Kenitra je zbog svog položaja, uz Kazablanku, vekovima bio raskrsnica pomorskih puteva. Danas je Kenitra omiljena luka poznatim brodskim kućama, čiju usidrenu flotu možete primetiti u svako doba godine. Nakon šetnje i predaha, ostavljamo iza sebe okean i upućujemo se ka Sredozemlju, ka severu ove kraljevine i jednom od najlepših gradova Magreba, čuvenog plavog grada – Šefšauena. Grad Šefšauen se nalazi u istoimenoj provinciji, ispod mediteranskog bisera Tanžera i Tetuana. Ovde se hektari šuma i mediteranskog rastinja pružaju u nedogled, a ceo grad kaskadno spušta sa planine. Grad ne odlikuju samo boje, neobičan položaj, prirodne lepote, stil gradnje i ornamentika već je to istorijski, kulturološki i verski centar severa zemlje. Mnoštvo džamija krasi ovaj grad, pa se u lavirintu spuštajućih sukova često prožima mujezinov poziv na molitvu vernicima. Ne bismo dalje otkrivali, Šefšauen je kao stvoren da se iznova i iznova samostalno istražuje. Smeštaj u hotel u Ševšauenu ili okolini. Večera. Noćenje.

5. DAN 27.04.2024- Šefšauen - Volubilis - Meknes - Fes (275 km, oko 5h vožnje)

Doručak. Napuštanje hotela. Ostavljamo za sobom plavi grad. Pred nama su dva izuzetno važna Carska grada Meknes i Fes. Na putu dolazimo na najznačajniji starorimski arheološki lokalitet Volubilis, čije se ruševine smatraju najbolje očuvanim u ovom delu Afričkog kontinenta. Volubilis je bila Mauritanska prestonica osnovana u 3veku pre nove ere, okružen je maslinjacima i nalazi se na UNESCO listi svetske baštine. Nastavljamo put Meknesa. Meknes je ime dobio po berberskom plemenu Miknasa. Osnovala ga je berberska dinastija Almoravida kao vojno utvrđenje, a postao je prestonica u XVII veku, za vreme sultana Mulaj Ismaila, rodonačelnika dinastije Alauita koja i danas vlada Marokom. Sultan je od Meknesa napravio impresivni carski grad u špansko-mavarskom stilu i opasao ga visokim zidinama dugim 40 km. Iza ovih zidina sa devet monumentalnih gradskih kapija nalaze se dvadest i pet džamija, deset hamama, palate, skladišta, karavan saraji i privatne kuće, svedoci iz prošlosti marokanskih dinastija Almoravida, Merinida i Alauita. Meknes je manji i mirniji od svog poznatijeg suseda, Fesa, pa ga mnogi turisti previde. Upravo zbog toga uspeo je da sačuva autentičnost. Medina Meknesa je na listi Svetske kulturne baštine (UNESCO).
Po dolasku obilazak starog grada autobusom i pešice: gradske zidine, veliki rezervoar, glavni trg El Hedim, džamija Mulaj Ismaila u kojoj je i sahranjen, Bab al Mansur, najveća i najukrašenija gradska kapija. Nakon obilaska i kraćeg odmora, odlazak autobusom do Fesa. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

6. DAN 28.04.2024- Fes

Doručak. Važno je biti spreman za ovaj dan. Fes je kulturna i duhovna prestonica Maroka. Osnovao ga je u VIII veku Idris I i najstariji je od marokanskih “ Carskih gradova” preostali su: Marakeš, Meknes i Rabat. U Fesu se nalazi aktivni univerzitet osnovan još 859. godine, jedan od razloga da Fes nazivaju “Atinom Afrike” i “Mekom Zapada”. Glavna atrakcija ovog grada je njegov stari deo, medina, koja je neprekidno naseljena još od X veka. Medina Fesa je najkompletniji živi srednjovekovni grad. Veruje se da je ona i najveća urbana zona bez automobila na svetu. Ova ogromna medina deo je Svetske kulturne baštine (UNESCO). Celodnevno razgledanje medine Fesa, starog, utvrđenog grada pešice. Obilazak Trga Alauita, jevrejske i arapske četvrti iz vremena dinastije Merinida, medrese Bu Inanija, fontane Nezarin, andaluzijske četvrti. Večera. Noćenje.

7. DAN 29.04.2024-Fes - Azru - Beni Melal

Doručak. Napuštanje hotela. Dan ćemo provesti u putu kroz središte ove zemlje i sabiranju utisaka. Putovanje preko planinskog venca Srednjeg Atlasa kroz živopisne predele, sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Prolazak kroz mesta Ifran, Azru i Beni Melal. Dolazak u Beni Melal u popodnevnim časovima. Smeštaj. Večera.Noćenje.
8. DAN 30.04.2024-Beni Melal – Marakeš (200 km)

Doručak. Napuštanje hotela u dogovoreno vreme s vodičem. Vožnja do Marakeša uz usputna stajanja radi osveženja. Dolazak u Marakeš u popodnevnim časovima. Smeštaj. Večera. Šetnja u pratnji vodiča čuvenim gradskim trgom Džema El Fna. Noćenje.

9. DAN 01.05.2024-Marakeš

Doručak. Marakeš je drugi po veličini grad u Maroku i nalazi se u podnožju planinskog masiva Atlas. Osnovan je pod berberskom dinastijom Almoravida u XI veku. Palate, kupatila, džamije i podzemni vodovod gradili su i ukrašavali graditelji i zanatlije iz Kordobe. Dugo je Marakeš bio politički, ekonomski i kulturni centar. Uticaj ovog grada prostirao se po celom zapadnom islamskom svetu i dopirao je do Evrope. Naročito jak uticaj bio je u Andaluziji. Nadaleko čuven zbog svojih sukova, najvećih u Maroku, i veštih zanatlija, Marakeš je i danas prestonica marokanskog juga. Kao i mnogi marokanski gradovi, Marakeš ima stari deo grada opasan gradskim zidinama, medinu i noviji deo sagrađen za vreme francuske dominacije. Medina Marakeša je deo Svetske kulturne baštine (UNESCO). Obilazak grada autobusom i pešice: džamija Kutubija iz XII veka, letnji paviljon Menara, palata Bahija (spoljašnost) i ogromni trg Džema-el-Fna, samo srce starog grada, gde se mogu videti krotitelji zmija, ulični svirači, prodavci najrazličitije robe. Šetnja kroz sukove u pratnji vodiča. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.
Zanimljivost: U Marakešu je vreme rado provodio francuski modni kreator Iv Sen Loran. 1980. godine, zajedno sa Pjerom Beržeom, kupuje i obnavlja čuveni vrt Mažorel. Kada je Sen Loran umro, 2008. godine, kremiran je, a njegov pepeo je rasut po ovom vrtu.

10. DAN 02.05.2024-Marakeš

Doručak. Slobodan dan za samostalno istraživanje ovog grada.Večera. Noćenje.

11. DAN 03.05.2024-Marakeš – Beč– Beograd

Doručak. Polazak iz hotela i transfer ka aerodromu Menara. Poletanje za Beč u 14:20 sati, let OS 900. Dolazak u Beč u
19:20 sati. Nastavak leta za Beograd u 22:30h, let OS 739. Planirano vreme sletanja na Beogradski aerodrom je u 23:35h.

Maroko i Carski gradovi

Cenovnik

Maroko i Carski gradovi

CENA 
€ 1.499 u dvokrevetnoj sobi po osobi
€ 1.749 u jednokrevetnoj sobi

Hoteli u kojima je organizovan smeštaj tokom ture:

Perle de Mogador 3* Essaouira

Hotel Oum Palace hotel & Spa 4* Casablanca

Hotel Annakhil 3* Rabat

Hotel Parador 4 * Chefchauen ili hotel u blizini

Hotel Fes Inn 4* Fes

Hotel Al Hotel Bassatine 3* Beni Mellal

Hotel Blue Sea 4* Marrakech

Aranžman obuhvata

Maroko i Carski gradovi

 • Prevoz avionom na relaciji Beograd – Frankfurt – Marakeš –Beč– Beograd
 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama, 10 noćenja u izuzetno dobrim hotelima sa 3* i 4*, na bazi usluge polupansion (doručak i večera)
 • Prevoz luksuznim autobusom prema programu ili mini busom, zavisno od broja prijavljenih putnika. Ulaznice za Medresu Bouinania
 • Bahia palata, spoljašnost
 • Ulaznice za starorimski lokalitet Volubilis Ulaznice za stari deo grada El Jadida (UNESCO) Ulaznice za Mažorel baštu.
 • Usluge licenciranog vodiča agencije na srpskom jeziku
 • Usluge licenciranog vodiča na destinaciji na engleskom jeziku Usluge lokalnih vodiča u svakom od gradova na turi
 • Aerodromske takse u Beogradu i inostranstvu
 • Ručni prtljag od 8 kg i čekirani prtljag od 23 kg
 • Troškovi organizacije i realizacije putovanja

Maroko i Carski gradovi

Aranžman ne obuhvata

Maroko i Carski gradovi

 • Međunarodro putno zdravstveno osiguranje
 • Troškovi viziranja 4.950 dinara
 • Usluge koje nisu naznačene u programu putovanja
 • Ulaznice za džamiju Hasana II (oko 15 €)
 • Ulaznice za dva muzeja u okviru Mažorel bašte (oko 10 € svaka) Doplata za jednokrevetnu sobu
 • Napojnica za vozače i lokalnog vodiča (20 €)

Potrebna dokumenta za vizu:

 • Važeći pasoš
 • Fotokopija prve strane pasoša
 • Očitana lična karta i kopija obe strane
 • Kopija izvoda iz matične knjige rodjenih
 • Fotografija 3 x 4 cm ne starija od 6 meseci
 • Potvrda o uplaćenom zdravstvenom osiguranju koje pokriva period trajanja putovanja (kopija)
 • Potvrda iz banke o sredstvima na računu (minimum 50€ po danu boravka u Kraljevini Maroko)
 • Potvrda o zaposlenju, izvod iz banke ili izjava o izdržavanju
 • Za zaposlene :potvrda o radnom odnosu
 • Za nezaposlene: izvod iz banke ili izjava o izdržavanju
 • Za privatnike :kopija rešenja iz APR-a
 • Za studente: potvrda sa fakulteta i potvrda o izdržavanju overena kod notara
 • Za penzionere :poslednji penzioni cek

Maroko i Carski gradovi

Uslovi plaćanja

Maroko i Carski gradovi

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro ), čekovima gradjana ( čekovi se mogu koristiti kao način plaćanja sa realizacijom odmah.) , kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture.

U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula).

Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje, osim ako nije drugačije naglašeno (Ranibooking, akcije…).

Napomene
Maroko i Carski gradovi

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE

 • Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 30 dana pre polaska na put ili do popune mesta.
 • Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.
 • Organizator zadržava pravo promene hotela za drugi iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji, kao i avio kompanije
 • Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati
 • Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.
 • Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji.
 • Putnici koji  poseduju  inostrani  pasoš  treba  sami  da  se  informišu  kod  nadležnih  ambasada  (konzulata)  o  graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.
 • Organizator putovanja  preporučuje  putnicima  da  pre  polaska  na  putovanje  pribave  polisu  međunarodnog  putnog zdravstvenog osiguranja.

 

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJE

 • U okviru  razgledanja  gradova  navedenih  u  programu  putovanja,  nisu  predviđene  posete  ni  obilasci  enterijera  javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
 • Organizator zadržava  pravo  izmene  redosleda  realizacije  programa  u  zavisnosti  od  drugih  objektivnih  okolnosti (poremećaja u avio saobraćaju, vremenskih prilika, ograničenja vezanih za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
 • Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
 • Olympic Travel ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
 • Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Olympic travel ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
 • Opšti uslovi putovanja Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic Travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

OVLAŠĆENI AGENT PRODAJE: FUN TRAVEL AGENCY, BEOGRAD

Ponudu putovanja možete pogledati na sl.linku