Sicilijanska tura 2018

Sicilijanska tura – 01.maj 2018

7 dana autobusom i brodom/ 6 nocenja

Priču o Siciliji prate mandoline sa Taormine, dok vetar pokušava da sve one proživljene slike, mirise, mora i ukuse pretoči u reči. Legenda kaže, da je šestog dana, završavajući stvaranje zemlje, Bog toliko bio zadivljen lepotom koju je stvorio, da je uzeo svet u ruke i poljubio ga. To mesto na koje je spustio svoje usne, bila je Sicilija. Sve je na Siciliji u simbolima. Jedinstvena je i tajanstvena, kao žena! Trouglasta, topla, plodna i misterijom obojena. Kao sveto trojstvo, na tri ćoška, pomešana pre svega grčkom, rimskom i arapskom kulturom, a i mnogih drugih koji je osvajaše vekovima. Tri su i kratera stalno aktivna na Etni ali i tri noge ili kolena pohotne žene-meduze Trinakrie, na zastavi i grbu Sicilije. Sicilija je nekada davno bila je spojena sa Afrikom. Prilikom prirodnih promena tla zemlje, odvojila se i ostala usred tri mora, Tirenskom, Jonskom i Sredozemnom. Samo je stotinak kilometara deli od majke Afrike. Od nje, ostadoše joj dugo godina žirafe i slonovi, samo što žirafe nisu mogle da opstanu u nedostatku hrane na njihovoj visini, a slonovi su dugo živeli na tlu Sicilije. Mali, debeli i srećni nalazili su hranu po zemlji, kao danas sicilijanci! Kult i simbol slona je i danas prisutan u umetnosti sicilijanaca. Nikada nećete od njih čuti da su italijani. Zaboga, reći će vam svaki sicilijanac, vi ste na Siciliji! Čak im se i jezik razlikuje od italijanskog! Hrana je puna mirisa, ukusa i boja. I naravno najbolji sladoled nastao na tlu Sicilije! U Palermu, blizu teatra Massimo, ne propustite poslastičarnicu Spinnato osnovanu daleke 1860.godine. Probajte najbolji sladoled na svetu, od kojeg god ukusa vam padne na pamet, od lubenice, indijske smokve- zapravo je plod bodljikavog pljosnatog kaktusa, koji kod nas zovu “svekrvin jezik”, pirinča, manga…do pistaća. A ako baš hoćete autentičan sicilijanski sladoled, onda ga jedite u lepinji!

 

OPIS DESTINACIJEPROGRAM PUTOVANJAARANZMAN OBUHVATAARANZMAN NE OBUHVATACENOVNIKUSLOVI PLACANJANAPOMENE

7 DANA AUTOBUSOM I BRODOM / 6 NOĆENJA

26. APRIL – 2. MAJ 2018.

DRAČ – BARI – ĐARDINI KASOS – TAORMINA – SIRAKUZA – KATANIJA – PALERMO – MESINA – NAPULJ – POMPEJI – SKADAR

 

Program putovanja:

1. dan (Četvrtak 26. April) … – DRAČ – PLOVIDBA JADRANOM Polazak iz Novog Sada u 02.30h, iz Beograda u 4h, iz Čačka u 6.30h iz Ivanjice u 8h i Užica u 9h. Putovanje preko Prijepolja i dalje preko Podgorice do Drača. Dolazak u DRAČ oko 18h. Po dolasku sledi slobodno vreme za odmor. Oko 20h odlazak do luke ukrcaja. Prolazak kroz graničnu-carinsku proceduru pograničnih organa u luci i ukrcaj na feribot. Ko je odabrao tu opciju, smeštaj u kabine. Noćna plovidba Jadranskim morem.

2. dan (Petak 27. April) BARI – NAPULJ Uplovljavanje u luku BARI oko 8h. Po iskrcaju i obavljanju carinske procedure, polazak pešice do bazilike Sv. Nikole. Poseta bazilici u kojoj se nalazi kripta sa moštima Sv. Nikole, jednog od najpoštovanijih svetitelja hrišćanstva. Nakon posete bazilici, povratak do autobusa i nastavak putovanja ka Napulju. Dolazak u NAPULJ i po dolasku sledi organizovani obilazak grada uz razgledanje: Municipijum, Novi zamak, galerija Umberta I, teatar San Karlo, trg Plebišita sa Kraljevskom palatom, Via Toledo – glavna šoping ulica… Smeštaj u hotel. Odmor. Noćenje.

3. Dan (Subota 28. April) NAPULJ – POMPEJI – VILA SAN ĐOVANI – MESINA – ĐARDINI NAKSOS Doručak. Odjava iz hotela do 8h. Odlazak do POMPEJA. Slobodno vreme, ili fakultativna poseta arheološkom lokalitetu sa obilaskom najinteresantnijih delova (Forum, Faunova kuća, Lupunarije Teatar…). Nastavak putovanja ka Siciliji. Po dolasku u luku VILA SAN ĐOVANI ukrcaj na trajekt ka Siciliji. Prelazak Mesinskog moreuza i nastavak putovanja do najvećeg letovališta Sicilije, prelepog ĐARDINI NAKSOSA. Smeštaj u hotel u večernjim satima. Noćenje.

4. dan (Nedelja 29. April) SIRAKUZA – KATANIJA

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izlet (9-20h). Odlazak do SIRAKUZE, Arhimedovog grada. Po dolasku sledi kraći obilazak grada sa razgledanjem poluostrva Ortiđija sa ostatacima Apolonovog hrama, potom izvora Aretusa, Katedrale… Slobodno vreme (2 sata). Odlazak u KATANIJU. Po dolasku sledi kraći obilazak grada uz razgledanje trga Duomo sa prelepom Katedralom i čuvenim slončetom. Slobodno vreme za šoping u elegantnoj Via Etnea (3 sata). Povratak u Đardini u hotel do 20h. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan (Ponedeljak 30. April) PALERMO – TAORMINA

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili celodnevni fakultativni izlet do PALERMA (8-19h). Dolazak u Palermo oko 11.30h. Po dolasku sledi pešački obilazak grada u trajanju od oko 1,5 sat (pešačenje cca 3 km). Razgledanje: Via Roma – glavna trgovačka ulica grada, fontana Pretoria, Teatar Masimo, Normanska palata, Katedrala,… Slobodno vreme do 15.30h (cca 2,5 sata). Povratak u Đardini u hotel oko 19h. Slobodno veče ili individualni odlazak u TAORMINU lokalnim bus prevozom (gradska linija). Noćenje.

6. dan (Utorak 1. Maj) ĐARDINI NAKSOS – SANTA TEREZA DI RIVA – SAVOKA – BARI Doručak. Napuštanje soba i pakovanje stvari u autobus od 8h. Odlazak do letovališta SANTA TEREZA DI RIVA. Slobodno vreme, ili dvočasovni fakultativni program sa posetom seocu SAVOKA koje je poznato kao mesto na kojem je sniman kultni film „Kum“. Kraća šetnja seocem sa odmorom u čuvenom baru „Vitelli“. Povratak u Santa Terezu i nastavak putovanja ka Bariju. Po dolasku u BARI sledi procedura ukrcaja na feribot. Po ukrcaju na feribot sledi smeštaj u kabine, za one koji su odabrali tu opciju. Noćna plovidba Jadranskim morem.

7. dan (Sreda 2. Maj) DRAČ – SKADAR – SRBIJA

Uplovljavanje u luku DRAČ u prepodnevnim satima. Po iskrcaju, sledi odlazak do SKADRA. Poseta znamenitoj tvrđavi Rozafa koja je usko vezana za našu nacionalnu istoriju. Nakon posete tvrđavi, odlazak do istorijskog centra Skadra i slobodno vreme u pešačkoj zoni (2 sata). Polazak ka Srbiji. Putovanje preko Crne Gore. Povratak u kasnim noćnim satima. Kraj putovanja.

 

Navedena cena uključuje:

 • prevoz visokopodnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (klima/grejanje, audio-video oprema)
 • povratni prevoz feribotom na liniji Drač-Bari-Drač
 • Povratni transfer trajektom na liniji Vila San Đovani-Mesina-Vila San Đovani
 • 4 noćenja sa doručkom (kontinentalni „buffet“ – samoposluživanje) u hotelima sa 3*** (3 noćenja u Đardini Naksosu + 1 noćenje u Napulju) smeštaj u 1/2 ili 1/2+1 sobe sa kupatilom
 • obilaske Barija, Napulja, Drača i Skadra prema programu i uz tumačenja profesionalnog turističkog vodiča
 • usluge vodiča
 • organizacione troškove

Navedena cena ne uključuje:

 • Ulaznice za muzeje i druge turističke objekte
 • Troškove međunarodnog zdravstvenog osiguranja (može se dobiti u agenciji po ceni od oko 7 € u din.protivvrednosti)
 • Ostale nepomenute usluge
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu – 90 €
 • Doplatu za dodatno sedište u autobusu – 120 €
 • Ulaznicu za tvrđavu Rozafa u Skadru (cca 1,5 €) – plaća se na licu mesta
 • Smeštaj u kabinu na feribotu Drač – Bari – Drač – (četvorokrevetna kabina sa WC) – 100 € za oba pravca (cena po kabini) – moguće je uzeti kabinu i samo za jedan pravac i u tom slučaju je cena 60 € po kabini! Kabine su četvorokrevetne sa dva kreveta na sprat. Kabine nisu komotne poput hotelskih soba i pored ležajeva sadrže i malo kupatilo sa tuš-WC (samo odvod). Kabine poseduju posteljinu i peškire. PREPORUČUJEMO SVAKAKO DA SE UZMU KABINE! Ukoliko se spoje 4 osobe u jednoj kabini, cena po osobi iznosi samo 25 € za oba pravca (12,5 eur po pravcu i po osobi)!
 • Gradska taksa u Đardiniju i Napulju – oko 3 € po noćenju – ukupan iznos od 12 € se plaća isključivo na recepciji hotela prilikom preuzimanja ključeva!

 

U slučaju da paket izleta nije rezervisan prilikom prijave i plaćen u agenciji, cene fakultativnog programa za uplate na licu mesta su:

 • Izlet za Sirakuzu i Kataniju – 35 €
 • Izlet za Palermo – 35 €
 • Izlet za Savoku – 15 €
 • Pompeji – 25 €

Cena aranzmana po osobi je 299 €.

Paket izleta za uplate u agenciji je  90 € umesto 110 €.

USLOVI PLAĆANJA:

PLAĆANJE SE VRŠI U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO KURSU UNICREDIT BANKE ZA EFEKTIVU NA DAN UPLATE

 • Gotovinski – rezervacija se vrši uplatom akontacije u iznosu od 30%, a ostatak se plaća najkasnije 15 dana pre datuma polaska.
 • Administrativnom zabranom na platu – 30% se plaća prilikom rezervacije, a ostatak duga se iskazuje u eurima i NEMA UVEĆANJA, obračun se vrši po prodajnom kursu Unicredit banke na dan dospeća obustave i rate! Administrativnim zabranama je moguće platiti do 20.10.2018.
 • Platnim i kreditnim karticama VISA, MASTER, MAESTRO, AMERICAN EXPRES i DINA
  Intesa kreditnom karticom Visa, Master, Maestro ili American Expres karticama – 50% se plaća prilikom rezervacije, ostatak duga je moguće platiti navedenim karticama najkasnije 15 dana pre polaska na maksimalno 6 mesečnih rata ili do 20.10.2018.
 • Zaposleni u preduzećima koja su članice „Fonda Solidarnosti“ plaćaju na 12 rata, ukoliko im Fond odobri Ugovor o administrativnoj zabrani
 • U mesečnim ratama ČEKOVIMA: prilikom rezervacije plaća se 30% od cene aranžmana, a ostatak duga se deli na jednake mesečne rate, koje dospevaju 10 ili 20.u mesecu, a najkasnije do 20.10.2018. Za rate koje dospevaju po povratku sa puta, deponuju se čekovi građana kao garancija plaćanja. Prilikom uplata po povratku sa puta, agencija obračunava ISKLJUČIVO dinarski iznos koji se uplaćuje po prodajnom kursu Unicredit banke na dan primanja novca, a ostatak duga se izražava u eurima. Agencija je u obavezi da po isplati duga za aranžman vrati deponovane čekove vlasniku! Prilikom predavanja čekova kao garancije odloženog plaćanja, agencija će izdati revers o primljenim čekovima. Ukoliko putnik poveri čekove na realizaciju agenciji, agencija će mu izdati račun

 

NAPOMENE: molimo da dva dana pre polaska proverite tačno vreme i mesto polaska autobusa! Minimum 15 dana pre polaska treba da dostavite broj pasoša!

OPIS HOTELA:

HOTEL „ALEXANDER“ 3***, Đardini Naksos (http://www.hotel-alexander.eu/?lang=en) ili sličan

Hotel se nalazi u delu Đardinija koji se zove Rekanati. Od samog Đardinija je udaljen oko 1 km, a od plaže oko 500 m. U neposrednoj blizini hotela je trgovačka zona Rekanatija. Hotel je skroman i poseduje lobi sa dnevnim boravkom, letnju terasu, salon za posluženje doručka, recepciju otvorenu 24 sata, WiFi uz doplatu,… Sobe su srednje komforne i sve poseduju tuš-WC, TV. Doručak se poslužuje tipa „buffet“ i dosta je skroman i jednoličan, kako je to i uobičajeno u Italiji.

HOTEL „NUOVO REBECCHINO“ 3***, Napulj (http://www.nuovorebecchino.it/) ili sličan

Hotel se nalazi u centru Napulja, u zoni oko Železničke stanice. Hotel poseduje recepciju otvorenu 24 sata, lobi sa dnevnim boravkom, restoran za posluženje obroka, WiFi konekciju, konferencijsku salu… Sobe su komforne i sve poseduju kupatilo sa tuš-WC, TV Sat, telefon, klima uređaj, grejanje, WiFi… Doručak se servira tipa „buffet“ – samoposluženje i dosta je skroman i jednoličan!

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta. ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika.Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora, usaglašeni sa YUTA standardom.

Ovlasceni agent prodaje: Fun Travel Agency

Organizator putovanja: 152/2010 FT

POŠALJITE UPIT

  Ime i prezime

  Email

  Telefon

  Datum polaska

  Datum povratka

  Broj odraslih

  Broj dece

  Starost dece

  Napomena