Iran i Persijski zaliv 2020

Iran i Persijski zaliv - funtravel.rs
Iran i Persijski zaliv - funtravel.rs
Iran i Persijski zaliv - funtravel.rs
 Eram vrt
 Hilal ibn Ali svetilište
 Kasan
Nasir ol Molk džamija
 Persepolis

Iran i Persijski zaliv 2020

Upoznajte sa nama istoriju stare Persije i duh novog Irana!

TEHERAN – KAŠAN – ABIANE – ISFAHAN – JAZD – OSTRVO KEŠM – ŠIRAZ

Iran i Persijski zaliv… Iran će vas osvojiti prilikom prvog kontakta sa narodom. Srdačni, gostoprimljivi, obrazovani i kulturni, Iranci će učiniti da zaboravite sve predrasude o ovoj zemlji.

OPIS DESTINACIJEPROGRAM PUTOVANJAARANZMAN OBUHVATAARANZMAN NE OBUHVATACENOVNIKUSLOVI PLACANJANAPOMENE

Iran i Persijski zaliv

Iran i Persijski zaliv – 13 dana/ 9 nocenja – putovanje avionom

Iran i Persijski zaliv… Iran će vas osvojiti prilikom prvog kontakta sa narodom. Srdačni, gostoprimljivi, obrazovani i kulturni, Iranci će učiniti da zaboravite sve predrasude o ovoj zemlji. Sjaj i bogatstvo Irana ogledaju se u kulturnom nasleđu, prirodnim lepotama, persijskoj arhitekturi, umetnosti, muzici, gastronomiji… Izgubite se u uskim uličicama bazara, pazarite ručno rađen persijski tepih ili nakit od najfinijeg srebra. Popijte čaj sa lokalcima, biće radoznali da saznaju nešto i o vašoj zemlji. Upotpunite biblioteku knjigom proslavljenih iranskih pesnika Hafiza ili Saadija. Zajedno istražujemo drevne prestonice i pustinjske gradove. Sigurni smo da ćete nakon posete Irana, imati novu omiljenu destinaciju!
Smešten u zagrljaju obronaka veličanstvene planine Alborz, Teheran spada u jedne od najvećih gradova sveta i najliberalniji u čitavom Iranu. Nakon samo nekoliko sati provedenih u ovom megalopolisu, shvatićete da pored toga što je bučan i haotičan, Teheran važi za zeleni grad, u kojem na svakom koraku možete pronaći mir u nekom od gradskih vrtova ili parkova. Ovaj grad može da se pohvali brojnim znamenitostima koje se ističu na svetskom nivou: najveći bazar, jedna od najdužih ulica, jedna od najprometnijih podzemnih železnica, šesti najviši telekomunikacioni toranj, četvrti najveći fudbalski stadion, najveći pravni univerzitet, jedan od najvećih sajmova knjiga itd. Dobrodošlicu će vam poželeti i običan prolaznik na ulici i možda pozvati na šoljicu čaja. Nemojte ih odbiti.
Kašan – Sa velelepnim istorijskim kućama, tradicionalnim kupatilima, bajkovitim baštama sa fontanama i impozantnim palatama i džamijama, srce grada predstavlja ogledalo persijske kulture. Svaki kamen u ovom gradu star je nekoliko stotina godina. Svaka šetnja ulicama Kašana pravi je doživljaj, ali i kupovina na egzotičnim tezgama bazara. Poznat po tekstilnoj i industriji keramike, Kašan je takođe i centar za proizvodnju ružine vode.
Abiane – jedno od najstarijih, drevnih sela Irana, smešten je u podnožju planine Karkas. Mesto ima oko 300 stanovnika, uglavnom starosedelaca i dom je za 160 porodica. Strme, krivudave uličice, kuće od zemlje u crvenom tonu, sa krhkim drvenim balkonima, mame uzdahe turista i pozivaju na fotografisanje. U tradicionalnim odelima, meštani ovog šarmantnog sela želeće da vam prodaju domaće proizvode ručne izrade, ali i ponude noćenje u njihovim skromnim pansionima.
Isfahan – mostovi Si-o-Se Pol, Hadžu, Čubi i brojni drugi na reci Zajande-Ruda osim što predstavljaju prave dragulje persijske arhitekture, oni su i omiljena mesta za šetnju i druženje lokalnog stanovništva. Glavni gradski trg Nakš-e Džahan ili popularnije Imamov trg, spada u jedne od najvećih na svetu. Izgrađen je u XVI veku, a zajedno sa Alighapu palatom, džamijama i velikim bazarom, nosi reputaciju živog muzeja tradicionalne kulture, uvršten na UNESCO-vu listu svetske baštine. Saznajte zašto su baš ovaj trg nazvali pola sveta. Brojne pravoslavne crkve i katedrale, smeštene su u prelepom Jermenskom kvartu. Osim kulturnih bogatstava, Isfahan predstavlja centar trgovine tepisima. Kupovina je ovde prava zabava, a cenkanje se podrazumeva!
Jazd – na sudaru dve pustinje, razvio se jedan od najstarijih gradova sveta. Grad se smatra centrom zoroastrijske kulture i religije. Posebnost Jazda ogleda se u jedinstvenoj arhitekturi, a o tepisima i svili po kojima je ovaj grad poznat, pisao je i čuveni mletački trgovac i istraživač Marko Polo. Izgubite se u lavirintu istorijskih puteva i rešite kaligrafske zagonetke ovog mističnog, drevnog grada. Saznajte koji je to sport na koji su stanovnici ovog grada posebno ponosni.
Da li ste pomišljali da će vas put u Iran dovesti i do Persijskog zaliva? Na samo 60 kilometara od obale Omana, nalazi se Kešm, najveće ostrvo Persijskog zaliva. Ovo mesto je dom brojnim životinjskim vrstama, a sa mnoštvom jedinstvenih geoloških formacija, nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine. Osim atraktivnih peščanih plaža, ostrvo krase i mangrove šume, kanjoni, brežuljci, pećine i doline. Kako vam zvuči plivanje sa džinovskim kornjačama i delfinima? Ljubitelji fascinantne prirode, spremite se da upoznate ostrvo Kešm!
Širaz – Srce persijske kulture više od 2000 godina, ovaj grad je sinonim za obrazovanje, poeziju i vino. U Širazu se nalaze grobnice proslavljenih pesnika Hafiza i Saadija. Jedinstvena arhitektura, oslikava se u brojnim palatama i džamijama, od kojih se posebno ističe Nasir-ol-molk, poznatija kao roze džamija. Mir od gradske vreve, stanovnici Širazu pronalaze u nekoj od predivnih vrtova sa egzotičnim cvećem i biljkama, uz cvrkut slavuja, koji su takođe sinonim ovog drevnog grada.

Iran i Persijski zaliv

TEHERAN – KAŠAN – ABIANE – ISFAHAN – JAZD – OSTRVO KEŠM – ŠIRAZ + MERANDŽAB PUSTINJA, OSTRVO HORMOZ i PERSEPOLIS i NEKROPOLIS
DAN 1 – Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu. Let do Teherana sa presedanjem.
DAN 2 – Po dolasku u Teheran krećemo u obilazak grada: Nacionalni muzej dragulja, Golestan palata i Veliki Bazar. Smeštamo se u hotel. Nakon odmora, nastavljamo obilazak prestonice Irana – jedan od simbola Teherana je kula Azadi, kao i čuveni Tabiat most. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Obrok. Noćenje.
DAN 3 – Doručak. Pakujemo stvari i krećemo ka Kašanu. Odmah po dolasku, odlazimo u smeštaj i nakon odmora, krećemo u razgledanje ovog drevnog grada. Obilazimo Amir Ahmad tradicionalno kupatilo, jednu od istorijskih kuća u kojima su nekada živele bogate persijske porodice, Agha Bozorg džamiju. Slobodno vreme za kupovinu tradicionalnih kozmetičkih proizvoda, neizostavne ružine vode ili keramičkih dekorativnih predmeta. Obrok. Noćenje.
DAN 4 – Doručak. Odlazak na fakultativni izlet u Marandžab pustinju. Na putu do pustinje obilazimo svetilište Hilal ibn Ali i podzemni grad. Dolazak do slanog jezera na početku pustinje. Uživamo u suncu, nestvarnim prirodnim lepotama i fotografisanju. Dolazak u oazu gde će nas dočekati srdačni domaćini i prirediti nezaboravno veče u srcu pustinje pod zvezdanim nebom. Povratak u Kašan u kasnim večernjim satima. Obrok. Noćenje.
DAN 5 – Doručak. Pakujemo stvari i krećemo u Isfahan. Usput stajemo da posetimo Fin baštu, jednu od najlepših u čitavom Iranu. Put nastavljamo do sela Abiane, gde ćemo provesti popodne. Šetnja i druženje sa lokalcima. Put nastavljamo ka Isfahanu i odmah po dolasku smeštamo se u hotel. Nakon pauze za odmor, odlazimo do glavnog gradskog trga Nakš-e Džahan. Obilazimo Alighapu palatu, Šahovu i džamiju šejha Lotfalaha, ali i Veliki Bazar. Slobodno vreme. Obrok. Noćenje.
DAN 6 – Nakon doručka, nastavljamo obilazak Isfahana. Odlazimo do Jermenskog kvarta gde ćemo posetiti Vank katedralu i Muzej muzike i upoznati se sa tradicionalnim instrumentima i muzikom Irana. Preko mosta Si-o-Se Pol, vraćamo se do glavnog gradskog trga. Slobodno vreme za kupovinu ćilima, persijkih tepiha, srebra, suvenira. Obrok. Noćenje.
DAN 7 – Doručak. Pakujemo kofere i napuštamo sobe. Na putu do Jazda zaustavljamo se da obiđemo Zoroastrijansku Kulu tišine. Dolazak u smeštaj i slobodno vreme za odmor. Odlazimo do starog dela grada i obilazimo Amir Chakhmagh kompleks i tzv. kuću snage gde ćemo se upoznati sa tradicionalnim borilačkim veštinama koji se vekovima neguju u Iranu. Povratak u hotel. Obrok. Noćenje.
DAN 8 – Nakon doručka nastavljamo sa upoznavanjem Jazda: džamija Jama Masjid, jedna od najlepših građevina u Iranu, bašta Dowlat Abad, Hram varte. Slobodno vreme za individualne aktivnosti do polaska za ostrvo Kešm. Obrok. Noćna vožnja vozom do najvećeg ostrva u Persijskom zalivu.
DAN 9 – Po dolasku u Kešm, odlazimo da se smestimo u hotel. Nakon doručka, krećemo sa upoznavanjem ostrva i njegovih prirodnih lepota. Slobodno vreme za kupanje, sunčanje i uživanje na nekoj od predivnih peščanih plaža ostrva Kešm. Obrok. Noćenje.
DAN 10 – Doručak. Odlazak na fakultativni izlet brodom do obližnjeg, manjeg ostrva Hormoz. Tokom krstarenja, pravimo fotografije sa delfinima i džinovskim morskim kornjačama. Obilazak portugalske tvrđave, šetnja kroz Hara džunglu i uživanje u svim prirodnim lepotama koje okružuju ovo ostrvo. Povratak u Kešm. Odlazak na aerodrom i let za Širaz. Po dolasku u Širaz odlazimo da se smestimo u hotel. Obrok. Noćenje.
DAN 11 – Doručak. Sledi obilazak Širaza: Karim Khan kompleks koji obuhvata Vakil Bazar, hamam i tvrđavu, zatim grobno mesto čuvenog persijskog pesnika Hafeza, džamiju Nasir ol Molk, poznatiju kao roze džamija, Eram bašta. Slobodno vreme za šoping i uživanje. Obrok. Noćenje.
DAN 12 – Nakon doručka, odlazimo na fakultativni izlet u Persepolis i Nekropolis. Kroz ova dva nasleđa i priče o drevnoj Persiji, upoznajemo se sa bogatom istorijom Irana. Ove dve spektakularne zaostavštine, nekadašnji grad Persepolis i kraljevske grobnice Nekropolis, ostavilo je Arhemidino carstvo, koje je vladalo Persijom i šire više od 200 godina. Povratak u Širaz, obrok. Slobodno vreme do kasnog večernjeg polaska na aerodrom.
DAN 13 – Rani jutarnji let za Beograd sa presedanjem. Dolazak u Beograd.

Iran i Persijski zaliv

 • Avio prevoz sa svim taksama na relaciji Beograd-Teheran sa presedanjem
 • Avio prevoz sa svim taksama na relaciji Širaz-Beograd sa presedanjem
 • Avio prevoz sa svim taksama na relaciji Kešm-Širaz
 • Prtljag težine do 20 kilograma + ručni prtljag do 7 kilograma za sve letove
 • 1 noćenje u Teheranu u hotelu*** u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 2 noćenja u Kašanu u tradicionalnom hotelu*** u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 2 noćenja u Isfahanu u hotelu*** u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 1 noćenje u Jazdu u tradicionalnom hotelu*** u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 1 noćenje na ostrvu Kešm u hotelu*** u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 2 noćenja u Širazu u hotelu**** u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 11 dodatnih obroka u lokalnim restoranima (jedan obrok po danu) koji se realizuju u skladu sa raspoloživim vremenom tokom dana
 • Svi transferi prema programu putovanja
 • Vozna karta na relaciji Jazd-Kešm u spavaćim kolima
 • Ulaznice za sve lokalitete i kulturno-istorijske spomenike prema programu putovanja
 • Obilasci prema programu putovanja
 • Troškovi organizacije i vođenja aranžmana
 • Usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

 

Iran i Persijski zaliv

 • Viza za Islamsku Republiku Iran – 100 EUR
 • Fakultativni izleti.
 • Ulaznice za muzeje i lokalitete koji nisu obuhvaćeni programom.
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje.
 • Individualni troškovi putnika.
  *Napomena u vezi vize za Islamsku Republiku Iran: Organizator putovanja pruza sve neophodne informacije o procesu podnošenja zahteva za vizu.
———————————————————————————————————————————
FAKULTATIVNI IZLETI:
1. Paket fakultativnih izleta: Obilazak Marandžab pustinjue sa uključenom večerom u pratnji lokalnog vodiča, obilazak Hormoz ostrva u pratnji lokalnog vodiča, obilazak Persepolisa i Nekropolisa sa uključenim ulaznicama u pratnji lokalnog vodiča – 160 EUR
*Prijavljivanje za izlet se obavlja prilikom prijave za aranžman, dok se plaćanje izleta obavlja do roka za isplatu aranžmana.

Iran i Persijski zaliv

Cena: 1590 EUR po osobi
Cena sa popustom: 1329 EUR po osobi
Termini putovanja: jesen 2020
*postoji mogućnost blagog pomeranja datuma polaska zbog broja slobodnih mesta na letovima. Pomeranje neće iznosti više od 2 ili 3 dana.

Iran i Persijski zaliv

 • Prijavljivanje se vrši u prostorijama agencije
 • Za putnike koji nisu iz Beograda prijavljivanje je moguće telefonski i putem e-maila.
 • Moguće je plaćanje na rate.
 • Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursku Komercijalne banke.
 • Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 45 dana pred početak putovanja u dinarskoj protivvrednosti po porodajnom kursu Komercijalne banke.
 • Uz uplatu avansa obavezno je dostaviti i kopiju važećeg pasoša.
 • Po formiranju grupe, putnici će biti obavešteni kada treba da dostave i novac za kupovinu avio karte.
 • Nakon što se grupa formira, putnici će biti obavešteni do kada moraju da dostave novac potreban za iransku vizu (najkasnije mesec dana pred putovanje).

Napomene:

U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno programom putovanja.
Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti kao što su: vremenske prilike, izmene reda letenja avio kompanija, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata, gužve izazvane društvenim, političkim, verskim i drugim skupovima.
Organizator ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju druge države ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih, carinskih i drugih propisa.
Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu i sl. Organizator ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje.
Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
Hoteli se nalaze u užem centru grada.
Tačni nazivi smeštajnih objekata će biti poznati 15 dana pre početka putovanja.
Broj mesta je ograničen!
Obaveza putnika u vezi sa vađenjem viza za Islamsku Republiku Iran je da pribavi neophodnu dokumentaciju.
Organizator putovanja će blagovremeno sve putnike obavestiti putem emaila koju vrstu dokumentacije su u obavezi da obezbede.
Svi smeštajni objekti koji se koriste tokom trajanja putovanja su čisti, uredni i prilagođeni svim generacijama.
Za ovo putovanje važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.
Ovlasceni agent prodaje: Fun Travel Agency
Organizator putovanja: OTP 88/2016 TTP
Posetite nasu facebook stranicu: https://m.facebook.com/funtravelagencypnbg/