Cene u Kušadasiju – Restorani/kafići/plaže/izleti

Cene u Kušadasiju

Kušadasi – cene hrane u restoranima
Ono što bi pre svega trebalo da znate pre nego što krenete na put je to da je valuta koja važi u Turskoj – turska lira. Vrednost jednog evra je 5.09 turskih lira, i kada menjate novac uvek je najbolje da izaberete neku najprometniju menjačnicu u gradu. U pojedinim hotelima ćete i na recepciji moći da zamenite novac.

Za razliku od Grčke, u kojoj dominiraju apartmani kao smeštaj, u Turskoj su najzastupljeniji hoteli. Većina Kušadasi aranžmana podrazumeva noćenje sa doručkom koji je na bazi švedskog stola, a neki hoteli nude i dobre ponude za večeru.

Ukoliko odlučite da jedete napolju, iskustva turista pokazuju da za 2-3 lire možete kupiti giros ili neki obrok sličnog ranga u nekom skromnijem restoranu ili fast foodu. Obrok sa pićem može se naći i za 16 lira, morski plodovi za 20, a ručak za dvoje u restoranima srednjeg ranga za 70 turskih lira.

Kušadasi – cene hrane u marketima
Ukoliko se odlučite na samostalnu pripremu obroka, opremite se u nekom od lokalnih marketa. Prosečne cene u Kušadasiju su:

Litar mleka – 2.74 tl
Hleb – 1.50 tl
Pirinač (1 kg) – 6 tl
Jaja (12 komada) – 6 tl
Paradajz (1kg) – 3 tl
Jabuke (1 kg) – 2.31 tl
Krompir (1 kg) – 1.46 tl
Banane (1 kg) – 7 tl
Pomorandže (1 kg) – 2.80 tl
Lokalni sir (1 kg) – 22 tl
Belo meso (1 kg) – 13 tl
Voda (flaša od 1.5l) – 1.50 tl
Domaće pivo (0.5l) – 5.79 tl
Flaša vina – 30 tl
Flaša Coca-Cole – 4tl
Ono po čemu je Kušadasi takođe poznat je veliki bazar koji se nalazi u blizini luke. Na njemu se možete cenjkati i po znatno jeftinijoj cni nabaviti ono što želite da kupite. Ne propustite priliku da probate najrazličitije vrste turskih čajeva, začina i ratluka.

Kušadasi – cene u klubovima i kafićima
Ukoliko planirate letovanje u Kušadasiju, to verovatno podrazumeva i izlaske svake noći, jer je ovo mesto poznato kao party destinacija. Što se tiče cena pića u klubovima u Kušadasiju, i one variraju, ali predstavljamo vam neki okvir:

Pivo – oko 25 tl
Kokteli – oko 50 tl
Razna alkoholna pića – od 35 do 50 tl
Sokovi – u rangu piva
Alkohol je skuplji u Turskoj, pa vam savetujemo da se opremite u marketima i “zagrevate” u smeštaju. Dnevna varijanta je generalno pristupačnija, pa su cene u kafićima sledeće:

Pivo – od 3 do 10tl
Sokovi – oko 4 tl
Kafa – 3 tl
Sladoled – 5 tl
Parče torte – 5 tl
Voćna salata – 5 tl
Voćni kup – 7 tl
Cene izleta u Kušadasiju

Ukoliko se odlučite za letovanje u Turskoj, bila bi šteta da propustite neverovatne dnevne izlete koji će sigurno učiniti vaše putovanje nezaboravnim. Ovo su cene izleta u Kušadasiju:

Izlet u Efes – cena 30 evra (uključuje ručak, Artemidin hram, kuća device Marije i sam Efes)
Izlet u Pamukale – cena 30 evra
Izlet u Akva park u Kušadasiju – cena 10 evra
Ronjenje – 25 evra, a ukoliko želite i fotografiju i video klip, još 10 evra
Na ove izlete možete otići preko turističkih agencija sa kojima ste i došli na letovanje, ili preko lokalnih agencija u Kušadasiju, ali budite oprezni. Nemojte uzimati prvo što vam se nudi jer se ponude lokalnih agencija razlikuju i do 10 evra.

Takođe, ako vas privuče povoljna cena kursa ronjenja raspitajte se da li je ta koju ste videli u ponudi konačna cena, jer se često dešava da nije uključen transfer brodićem koji se dodatno naplaćuje.

Što se cena na plaži tiče, nema tačnih pravila. Ukoliko uplatite izlet na neku plažu u Kušadasiju često je u to uključena ležaljka i suncobran. Na lokalnim plažama se može desiti da platite samo piće a ne i ležaljku, a negde su dve ležaljke od 2.5 do 5 evra.

Pratite našu FB stranicu

Print Friendly, PDF & Email
Pozovite odmah