Biseri Krima – jesen 2018

Biseri Krima – jesen 2018

Simferopolj– Jevpatorija – Bahcisaraj – Sevastopolj – Balaklava – Lastavicije gnezdo – Livadia – Jalta

OPIS DESTINACIJEPROGRAM PUTOVANJAARANZMAN OBUHVATAARANZMAN NE OBUHVATACENOVNIKUSLOVI PLACANJANAPOMENE

POLAZAK: 18. oktobar 2018. POVRATAK: 23. oktobar 2018.      6 dana / 5 noćenja
Krim je rusko poluostrvo raskošne lepote koje se kupa u talasima Crnog i Azovskog mora. Nekada poznato po dečijim sanatorijumima i studentskim odmaralištima, umnogome se izmenilo. Danas je koktel zapadne obale sa neformalnim boravkom i miliona turista koji dolaze da vide blago zaključano u njegovim riznicama. Tavričevski muzej u Sevastopolju pod otvorenim nebom je od svetskog značaja. Carski kurgan ili drevna grobnica u Kerči, izgradjena je još u 4 veku p.n.e. Jedinstven u svetu krimsko-tatarski spomenik Bahčisaraj je čudo arhitekture. Livadska rezidencija cara Nikolaja II je najlepši krimski dvorac i mesto gde su Staljin, Čerčil i Ruzvelt rešavali sudbinu posleratnog sveta. Kultno nesto je i, naročito za poklonike talenta Čehova, jaltanska „bela kuća“, dom pisca. A zamak „Lastavičje gnezdo“ u Jalti je vizit karta čitavog poluostrva.

Program putovanja:

1. dan (18. oktobar 2018) BEOGRAD – MOSKVA – SIMFEROPOLJ – Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 11.25 h. Poletanje aviona za Moskvu (SU 2091) u 13.25 h. Obrok tokom leta. Sletanje na moskovski aerodrom u 17.15 h. Nastavak putovanja za Simferopolj u 21.00 h (Let SU 1626). Sletanje u Simferopolj u 23.45 h. Transfer do hotela. Smeštaj i noćenje.

2. dan (19. oktobar 2018) SIMFEROPOLJ – JEVPATORIJA – SEVASTOPOLJ Doručak. Polazak autobusom prema Jevpatoriji (82 km). Po dolasku razgledanje starog dela grada pešice. Uske uličice opasane zidinama, vode posetioce u srednji vek. Ono što izaziva najveću pažnju je mnogokupolna džamija Džuma, napravljena po projektu sjajnog osmanskog arhitekte mimara Sinana, zatim kompleks derviške tekije, vrata drevnog bazara iz 15. veka, sinagoga Jegije Kapaj, hamam, nešto savremenija crkva Svetog Ilije kao i jermenska crkva Svetog Nikole Čudotvorca. Zato, s pravom, ljubitelji starina ovaj deo Jevpatorije nazivaju „mali Jerusalim“ Do danas je sačuvao oronule stogodišnje kuće i gotovo puste ulice. Na periferiji novog dela grada je jezero Majnaki sa nekoliko sanatorijuma za lečenje kožnih i koštanih bolesti uz pomoć “plavog blata”. Ručak u restoranu u Jevpatoriji. Nastavak vožnje prema Sevastopolju (116 km). Po dolasku smeštau u hotelu. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan (20. oktobar 2018) SEVASTOPOLJ – BAHČISARAJ – SEVASTOPOLJ Doručak u 07.00 h. Polazak autobusom na celodnevno razgledanje gradova Čufut Kale i Bahčisaraja (134 km). Čufut Kale je udaljen od Bahčisaraja oko 1,5 km. Ima izgled srednjevekovnog grada-tvrdjave, poznatog još u 5. i 6. veku. Ime ovog utvrdjenja, na granici sa Vizantijom, se sa tatarskog jezika prevodi kao „Jevrejska tvrdjava“. Interesantno je da je još u 19. veku bio nastanjen a danas je muzej pod otvorenim nebom. Obilazak Uspenjskog manastira uklesanog u stenu, sagradjenog još u 8. veku od strane vizantijskih monaha. Ručak u Bahčisaraju u tatarskom restoranu. Mogućnost degustacije tatarskih vina uz doplatu (RUB 300 – oko € 5). Posle podne razgledanje Hanskog dvorca koji je tokom više od dva stoleća (1532 -1783) bio rezidencija vladara krimskog hanstva i politički, duhovni i kulturni centar države. Dvorac ima veliki značaj i danas jer je nacionalna svetinja krimsko-tatarskog naroda i jedinstveni primer tatarske arhitekture u Evropi. Svaki vladar je dodavao nešto svoje dvorskom kompleksu. U prvom period se pojavio portal Aleviza, kupatila San Guzel i džamija Han. Sve zgrade su iznutra bogato ukrašene. Jedno od najpoznatijih ostvarenja u palate je “Fontana suza” podstaknuta romantičnom ali tužnom legendom. Arhitektonska raznovrsnost i bogata istorijska prošlost, učinili su Bahčisaraj “gradom pet vekova”. Posle posete ovog mesta veliki Puškin je napisao poemu “Bhčisarajska fontana”. U kompleksu srednjevekovnog feudalnog tipa su, osim dvorca, i ogromne bašte, mnogobrojne haremske zgrade, deo za smeštaj gostiju sa zapada, džamija, groblje i razne administrativne
prostorije. Povratak u Sevastopolj. Noćenje.

4. dan (21. oktobar 2018) SEVASTOPOLJ – BALAKLAVA – SEVASTOPOLJ Doručak u 07.00 h. Odmah posle doručka polazak na celodnevno razgledanje najvećeg grada Krima, Sevastopolja i susedne Balaklave. Početak razgledanja grada je obično vezan za Primorski bulevar, omiljeno šetalište i mesto odmora i šetnji lokalnih stanovnika. Okrenut je ka zalivu, ukrašen je prelepom alejom i nizom spomenika vezanih za njegov nastanak i istoriju. Tu je Monument potopljenim brodovima, biološka stanica i veliki akvarijum. Odlazak do Hersonisa Tavričeskog, koji pripada grčkoj i rimskoj istoriji. Muzej je pod otvorenim nebom i nastao je još u 5. veku p.n.e. Ima veliki religiozni značaj jer je tu kasnije kršten i ruski princ Vladimir. U nastavku obilazak Memorijala herojske odbrane Sevastopolja od 1941 – 1942 godine. Odlazak do pristaništa i ukrcavanje na brodić. Razgledanje grada sa morske strane i brodova koji pripadaju Crnomorskoj floti. Ručak u ribljem restoranu. Vožnja autobusom do susedne Balaklave, gradića poznatog po evropskom šarmu i bogatoj istoriji. Razgledanje djenovljanske tvrdjave Čembalo, Hrama dvadeset apostola i poznatog zaliva Listigonov. U nastavku razgledanja remontnog zavoda podmornica. U vreme „hladnog rata“1957 godine, tamo se nalazio, jedini na svetu podzemni zavod za remont brodova i podmornica. U slučaju nuklearnog napada mogao je da primi nekoliko hiljada ljudi. Pomorska baza u zalivu je za vreme rata radila tajno pa je posle rata i čitav grad pao u zaborav. Upoznavanje sa jednim od interesantnijih projekata Krima, fabrici šampanjca “Terru APT”. Degustacija uključena u cenu. Povratak u Sevastopolj. Noćenje.

5. dan (22. oktobar 2018) SEVASTOPOLJ – LASTAVIČJE GNEZDO – LIVADIA – JALTA Doručak u 07.00 h. Polazak autobusom južnom obalom Krima prema Foroskoj crkvi i Lastavičjem gnezdu. Crkva vaskrsenja Gospoda u Forosu je zaista sveto mesto na Krimu. Smeštena je na strmoj Crvenoj steni na visini od 427 metara. Hram ima izgled kao da pluta u oblacima a okolni pejzaži su neverovatne lepote. Sa platforme ispred crkve otvara se prekrasna panorama na more i horizont. Ispod vrkve je poznato letovalište Foros koje se prostire izmedju rtova Čehova i Nikolasa. U nastavku zaustavljanje na vidikovcu kod Lastavičjeg gnezda, malog, živopisnog zdanja, „prilepljenog“ za stenu koje je danas simbol Krima a u kom je trenutno poznati italijanski restoran. Vožnja prema čuvenom dvorcu Livadija, udaljenom svega 3 km od Jalte. U prošlosti Livadia je bila letnja rezidencija carske porodice Romanov. U današnje vreme služi kao muzej a ponekad se koristi i za zvanične susrete. Posebno se pročuo februara 1945 godine kada se u njemu održala Krimska konferencija „velike trojke“ V. Čerčila premijera Velike Britanije, F.D.Ruzvelta predsednika SAD i Staljina predsednika narodnih komesara SSSR. Razgledanje dvorca. Ručak u restoranu “Erpan” s pogledom na Lastavičje gnezdo. Po dolasku u Jaltu, pešačko razgledanje obale, prvih starih hotela i starog gradskog jezgra. Odlazak u hotel i smeštaj. Slobodno vreme i noćenje.

6. dan (23. oktobar 2018) JALTA – SIMFEROPOLJ – BEOGRAD Doručak. Polazak autobusom prema palati Masandra blizu Jalte, koja spada medju najlepša zdanja Krima. Impresionira svojim arhitektonskim neobičnostima, gracioznošću i kraljevskom elegancijom. Istorija skrivena iza veličanstvenih zidova, privlači pažnju svih posetilaca i intrigira neobičnostima i zanimljivostima. Izgradjena je krajem 19. veka. Nekada je bila raskošna rezidencija Romanovih a posle rata je smatrana državnom palatom sovjetskih političara. Razgledanje. Nastavak vožnje do Simferopolja (80 km). Ručak u restoranu. Transfer do aerodroma. Poletanje aviona za Moskvu u 15.35 h (Let SU 1623). Sletanje na moskovski aerodrom Šeremetjevo u 18.15 h. Nastavak putovanja za Beograd u 20. 10 h (Let SU 2092). Obrok tokom leta. Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 22.10 časova.

U cenu je uključeno:

 • Prevoz avionom na liniji Beograd – Moskva – Simferopolj – Moskva – Beograd
 • Smeštaj u hotelima 3* na turi prema programu
 • Prevoz komfornim autobusom tokom cele ture
 • Ishrana na bazi polupansiona (doručak i ručak)
 • Sve neophodne ulaznice
 • Sva razgledanja prema programu sa vodičem na našem jeziku
 • Usluge lokalnog vodiča i vodiča agencije
 • Troškovi organizacije i realizacije putovanja

Za ovo putovanje je potrebno najmanje 15 putnika!!!
Za državljane republike Srbije viza nije potrebna!

U cenu nije uključeno:

 • Aerodromska taksa u zemlji i inostranstvu (€ 190 ). Cena je podložna promeni
 • Doplata za jednokrevetnu sobu
 • Medjunarodno zdravstveno osiguranje
 • Napojnice za lokalnog vodiča i vozača i nosače prtljaga (oko € 20 ) po osobi
 • Usluge koje nisu predvidjene programom
 • Individualni troškovi

Raspored razgledanja po danima može biti promenjen u zavisnosti od radnog vremena pojedinih objekata i vremenskih uslova!

 

CENA ARANŽMANA: € 839  FIRST MINUTE –  789 €

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU: € 120

AERODROMSKA TAKSA: € 190

 

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu Banke Intesa na dan uplate.

Plaćanje se može vršiti:

 • u gotovini,
 • platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro i American express),
 • čekovima gradjana, kreditima poslovnih banaka ili
 • avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture.
 • U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula).
 • Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje.

GARANTOVANE CENE Prilikom prijave putnik može uplatiti celokupan iznos putovanja, čime se garantuje cena, bez obzira na datum polaska.

 

SMEŠTAJ:
SIMFEROPOLJ – Hotel MOSKVA 3* https://www.booking.com/hotel/xc/moskva.en-gb.html
SEVASTOPOLJ – Hotel OPTIMA 3* https://optimahotel.ru/en/news
JALTA – Hotel PALAS 3* http://www.kandagar.com/priceobject/rooms/palas/

Važne napomene za putovanje:
● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 20 dana pre polaska na put ili do popune mesta.
● Potrebno je najmanje 15 putnika za realizaciju putovanja.
● Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.
● Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati
● Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.
● Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji
● Za državljane Republike Srbije, koji poseduju važeći biometrijski pasos, nije potrebna viza za Izrael. Putnici koji poseduju inostrani pasoš moraju sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

Opšte napomene:
● U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
● Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (vremenskih prilika, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
● Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
● U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
● Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
● Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
● Opšti uslovi putovanja Organizatora putovanja su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Organizator putovanja smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

Ovlasceni agent prodaje: Fun Travel Agency

Organizator putovanja:  Licenca OTP broj 18/2012

Print Friendly, PDF & Email
Pozovite odmah